2019-ban is várjuk a jelöléseket a Dr. Georg Winter-életműdíjra!

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért immár hatodik alkalommal, 2019-ben is keresi azt a magánszemélyt, aki kiemelkedően és eredményesen munkálkodik a magyar gazdasági szféra és a fenntartható fejlődés összhangjáért, ezáltal érdemes a Dr. Georg Winter-életműdíjra. A díj névadója Dr. Georg Winter, aki múlhatatlan érdemeket szerzett a környezettudatos vállalatirányításban, továbbá a Német Környezetirányítási Egyesület (B.A.U.M.), a Nemzetközi Hálózat a Környezettudatos Vállalatirányításért (INEM) nevű szervezet, valamint a KÖVET Egyesület megalapításában, felvirágoztatásában. A díjat a fenntarthatóság érdekében elhivatottan munkálkodó szakembernek 2019. november 15-én, Budapesten, a Hotel Gellértben egy ünnepi vacsora keretében adjuk át. A díjátadón várhatóan részt vesz Dr. Georg Winter is, a díj névadója.

Dr. Georg Winternek a környezettudatos vállalatirányításért és a napjainkban vállalati társadalmi felelősségvállalásnak nevezett mozgalomért folytatott úttörő munkáját a világon elsőként ismerte el a KÖVET Egyesület azzal, hogy nevén díjat alapított.

Ki jelölhető a díjra?

A díjat kezdetben évente, 2012-től kétévente egy olyan természetes személy kaphatja meg, állampolgárságra való tekintet nélkül, aki a gazdasággal, oktatással kapcsolatos, s a fenntartható fejlődés eszméjének gyakorlatba való átültetését szolgáló példamutató tevékenységét Magyarországon fejti ki.

Ki állíthat jelöltet? A Dr. Georg Winter-díjra a KÖVET tagjai, tisztségviselői és az egyesületi titkárság munkatársai állíthatnak jelöltet. Az elismerés odaítélésről az egyesület mindenkori elnöksége dönt.

A jelölés határideje: 2019. szeptember 30.

Hogyan jelölhet? Jelölni a mellékelt adatlap beküldésével lehet, amelyen fel kell tüntetni a jelölő és a jelölt adatait. A jelölés indoklása mellékletekkel is alátámasztható.

 

 

Dr. Georg Winter nevéhez fűződik a környezettudatos vállalatirányítás átfogó rendszerének bevezetése és gyakorlati megvalósítása, amelyet később róla neveztek el Winter-modellnek, és az első, az ökológiai követelményekkel összhangban kialakított gyárépület koncepciója és megvalósítása. Alapítója a környezettudatos vállalatirányítást hirdető két nagy szervezetnek, a B.A.U.M.-nak, amely a közel 500 taggal működő Környezettudatos Vállalatirányítás Németországi Egyesülete, valamint a nemzeti egyesületeket összefogó INEM-nek. A Németországban hat kiadást megért, Winter-modellt bemutató kézikönyvének (Blueprint for green management) inspirációjára alakult meg 1995-ben a magyar Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET). Ezt követően hamarosan megjelent a könyv magyar változata is, amelynek címe „Zölden és nyereségesen”. A mű egy évvel később elnyerte Az Év Környezetirányítási Szakirodalmi Díját.

Dr. Georg Winter életrajza

Dr. Georg Winter 1941-ben született Németországban. Hamburgban, Neuchâtelben és Párizsban tanult, 1973-ban vállalati jogból doktori fokozatot szerzett. 1968 és 1995 között a 150 éve családjuk tulajdonában lévő Winter & Sohn céget vezette, amely gyémánt szerszámokat és ipari szintetikus gyémántokat gyártott, 1800 alkalmazottal. 1972-ben egy könyvélmény hatására Dr. Winter hivatalosan vállalati céllá nyilvánította a környezetvédelmet, s bevezette a később róla elnevezett Winter modellt, a környezettudatos vállalatirányítás átfogó rendszerét (24 évvel az ISO 14001 megjelenése előtt!).

1986-ban az Európai Bizottság felkérésére praktikus kézikönyvet írt a modellről, ami Németországban hat kiadást ért meg, s több mint egy tucat nyelvre fordították le. Ő alapította 1984-ben a B.A.U.M.-ot, a Környezettudatos Vállalatirányítás Németországi Egyesületét, amely ma 500 vállalati taggal működik, és 1991-ben „Global 500 Roll of Honour” díjat nyert. Nevéhez fűződik az első ökológiával összhangban kialakított gyárépület koncepciója és megvalósítása 1986-ban, öt évvel később pedig a nemzeti egyesületeket összefogó INEM megalapítása, amely 2003-ban „Change the World” díjban részesült. 1995 végén Dr. Georg Winter és fivére, Michael eladták a rendkívül sikeres vállalatot, hogy idejüket és anyagi forrásaikat teljes mértékben a környezetvédelemnek szentelhessék. Ekkor Dr. Winter, aki szerette volna megjutalmazni alkalmazottait, megvásárolt egy állami gazdaságot, majd átállította organikus gazdálkodásra, végül volt alkalmazottainak ajándékozta. 1995-ben elnyerte a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány félmillió euró nagyságú díját, amelyet megosztva a BAUM-nak és az INEM-nek adományozott. Dr. Winter 2003-ban lemondott az INEM elnökségéről is és nyugdíjba ment, idejét az ember és a természet konfliktusáról szóló verseinek, a zongorának és családjának szenteli.

Dr. Winter a KÖVET működésének legkritikusabb 2-3 évében hozzásegítette az első nagy elnyert pályázatokhoz az egyesületet, a pályázati költségvetést pedig magánvagyonából egészítette ki. Többször tartott előadást Magyarországon, s mindig elismeréssel nyilatkozott a KÖVET munkájáról. Ennek jele, hogy 2000 és 2002 között a KÖVET akkori igazgatójára Dr. Tóth Gergelyre, bízta az INEM Nemzetközi Főtitkárságát, majd a szervezet legnagyobb, balti államokban végrehajtandó projektjét.

——————–

A díjazottak:

2010.

A díjat első ízben Dr. Kemény Tamás, az Iparfejlesztési Közalapítvány külkapcsolati igazgatója vehette át 2010 márciusában a KÖVET Egyesület évi rendes közgyűlésén. A Magyar Villamos Művek Zrt. budapesti székházában tartott ceremónián a díj névadója, Dr. Georg Winter is tiszteletét tette.

„Öröm és megtiszteltetés, hogy elsőként én kaptam meg ezt ez életminőség javítását honoráló környezetvédelmi díjat.  Köszönöm, hogy dr. Georg Winter, akinek életműve példakép mindnyájunknak, személyesen gratulált a kitüntetéshez.” – mondta Dr. Kemény Tamás az életműdíj átvételekor.

2011.

Dr. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem rektor-helyettese, a KÖVET akkori elnöke, 2011-ben kapta meg az életműdíjat. A Jó-Lét-Kérdések című XVI. KÖVET Konferencia záróakkordjaként ünnepélyes vacsora keretében került átadásra a díj, melyen köszöntőt mondott a díj névadója is.

„»Ada címet, bár nem kértem«, kesergett kedvenc versemben, az Epilógusban Arany János. Közel annyi idős volt akkor, mint én most.  Kaptam címeket én is, soknak őszintén örültem. A most megkapott Winter-díj mégis a legkedvesebbek közé tartozik majd, nem feltétlenül az indoklása miatt, hanem azért, mert ismerem és nagyra becsülöm Georg Wintert, akiről a díjat elnevezték, és ami legalább ilyen fontos, szeretem azokat az embereket is, akik nekem ítélték a díjat 2011-ben. Ők azok, akik a KÖVET-et létrehozták és fenntarthatóvá tették. Köszönöm kedves barátaim.” – ezekkel a szavakkal köszönte meg Dr. Kerekes Sándor az elismerést.

2012.

2012-ben Dr. Debreczeny Istvánnak, az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Szakbizottság elnökének, a Hamburger Hungária Kft. szaktanácsadójának ítélte a KÖVET Egyesület elnöksége a Winter-díjat. A díjat a díjazott a KÖVET Egyesület Vállalkozás 2020 című konferenciáját követő gálavacsorán vehette át, amelyen Dr. Georg Winter is részt vett.

2014.

2014-ben Ódor Erzsébet, a Chinoin Zrt. újpesti gyáregység környezet-, egészség- és munkavédelmi vezetője kapta meg. Az életműdíjat 2014. december 4-én egy zártkörű ünnepi vacsora keretében adta át Ódor Erzsébetnek Dr. Georg Winter, a díj alapítója, Prof. Dr. Kerekes Sándor, a KÖVET Egyesület elnöke és Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára.

2016.

2016-ban Civin Vilmos, okleveles vegyészmérnök és mérnök-közgazdász, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi környezetvédelmi osztályvezetője, az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja vehette át Dr. Georg Wintertől az életműdíjat szimbolizáló “arany iránytűt”. A díjátadóra A gazdasággépen túl címmel megrendezett XXI. KÖVET Konferencián, 2016. december 6-án került sor.