26. KÖVET Konferencia – Globális “anyagtalanodás?”

Kedves Vendégeink!

Köszönjük hogy élőben és online is eljöttek a 26. KÖVET Konferenciára!

A nap felvétele Youtube csatornánkon már elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=JYWotXf6_yE

Ugyanide feltöltöttük az előadásokat külön-külön is: https://www.youtube.com/watch?v=kBo5PSBMLYY&list=PLJ2QscH5871t9GO6S1d8ltrDzhxZ28Uzx

Az előadók letölthető előadásai pdf formátumban: 

Dr. Donnie Maclurcan előadása

Prof. Dr. Kerekes Sándor előadása

Prof. Dr. Tóth Gergely előadása

Ódor Erzsébet előadása 

Réti Gábor előadása

Dr. Szigeti Tamás előadása

Dr. Ürge László előadása

A nap folyamán készült képek itt nézhetők meg: 

 

Szeretettel meghívjuk Önt a 26. KÖVET Konferenciára, amely a fenntarthatóságért elkötelezett vállalatok és tagvállalataink rangos szakmai találkozója.

 

A nyersanyag szűkösség a járványhelyzet okozta átmeneti tünet vagy megatrend? Vége az expanziós gazdaságnak és a fogyasztói társadalomnak? A körforgásos gazdaság a Megoldás?

 

Időpont: 2021. október 21. (9:30-17:00)

Helyszín: MagNet Közösségi Ház, Hamvas terem (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

személyes rendezvény, online részvételi lehetőséggel

(a regisztrációt követően küldünk zoom linket a közvetítéshez)

 

REGISZTRÁCIÓ

 

Globális anyagtalanodás?

A cím az emberiség fejlődésének egy gyönyörű lépését is jelenthetné. Visszatérést a materializmusból a spiritualizmushoz, a szolgáltatások térnyerését, az ökohatékonyság és okosrendszerek diadalát, a termékek ésszerű használatát túlzott birtoklásuk helyett.

Ám azt is látjuk, hogy miközben egyre többen érzékelik a jelenlegi, pazarlásra épülő rendszer fenntarthatatlanságát, a világgazdaság babiloni tornyának építése halad tovább a maga útján: az ökohatékonyságot meghaladva nő a termelés és a fogyasztás.

Egyre kevesebb embernek építünk egyre nagyobb és magasabb házakat, használati tárgyaink, autóink mennyisége folyamatosan nő. Hazánk népessége 1990 óta 10%-kal csökkent, beépítettsége ugyanakkor 30%-al nőtt! Mindez rengeteg természetes és műanyagot igényel, amelyekből úgy tűnik, nem korlátlanok a készletek.

A globális anyagtalanodás így azt is jelentheti, hogy a legbanálisabb dolgok kezdenek elfogyni: már nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok vagy az ivóvízkészletek kimerülése fenyeget, de a chip gyártáshoz vagy az építkezéshez szükséges alapvető anyagoké is.

Úgy tűnik: fel kell készülnünk a toronyház befejezésére. Meg kell határoznunk a végleges emelet számot, hogy beköltözhessünk végre.

Tóth Gergely / KÖVET Egyesület

REGISZTRÁCIÓ

 Jelentkezési határidő: október 18. (hétfő)

PROGRAM  
9:30-10:00 Érkezés és regisztráció
10:00-11:30 Plenáris nyitóelőadások – levezető elnök: Herner Katalin ügyvezető igazgató, KÖVET Egyesület
10:00-10:10 Herner Katalin ügyvezető igazgató, KÖVET Egyesület

10:10-10:30 Dr. Donnie Maclurcan ügyv. ig, Post Growth Institute (USA), egyetemi docens (SOU US, UT Sidney): Practical Steps towards the Post-Growth World our Heart’s Desire (angol nyelven, személyesen)

10:30-10:50 Prof. Dr. Kerekes Sándor professor emeritus, Budapesti Corvinus Egyetem: Húsz évre elegendő nyersanyag készletek!?

10:50-11:10 Dr. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, a Karátson Gábor Kör vezetőségi tagja: Tervezett elavulás – a beépített ellenség.

11:10-11:30 Prof. Dr. Tóth Gergely főtitkár, KÖVET Egyesület; egyetemi tanár, MATE Kaposvári Campus: Bábel tornyának építése alapanyaghiány esetén.

11:30-12:00 KÁVÉSZÜNET
12:00-13:30 Plenáris előadások – nyersanyag szűkösség és megoldási lehetőségek a különböző iparágakban levezető elnök: Rőczei Norbert projektvezető, KÖVET
12:00-12:20  Ódor Erzsébet HSE Menedzser, Európa és Afrika régió, Sanofi Aventis Zrt.; elnök, KÖVET Egyesület – Réti Gábor EBK igazgató, EGIS Gyógyszergyárak Zrt.: Merre tovább gyógyszeripar?

12:20-12:40 Dr. Szigeti Tamás üzletfejlesztési igazgató, WESSLING Hungary Kft.: Requiem az életet adó a vízért

12:40-13:00  Dr. Ürge László ügyvezető igazgató, DBH Investment Zrt., címzetes egyetemi tanár, Pannon Egyetem: A körforgásos gazdaság és a klíma stratégia összefüggései. Fenntartható-e a pályánk és a modellünk?

13:00-13:30 kérdések, vita

13:30-14:15 EBÉDSZÜNET
14:15-15:25 Kerekasztal beszélgetés: Korlátok és lehetőségek

moderátor: Herner Katalin

  • Békés Zoltán alapító, Mr. Sale Öltönyüzlet; társalapító, xforest.hu klímamagazin
  • Berta László alapító, Cleanwashers.org 
  • Vitányi Márton ügyvezető igazgató, Inter-Metal Recycling Kft.
  • Töreki Szabolcs elnökségi tag, Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, a WING Zrt. projekt koordinátora
15:25-15:45 KÁVÉSZÜNET
15:45-17:00 Plenáris-záró előadások (angolul, Zoomon) – levezető elnök: Tóth Gergely
15:45-16:00 Dr. Hazel Henderson, angol jövőkutató, evolúciós közgazdász: Steering Societies Beyond GDP Toward the SDGs
16:00-16:20 Prof. Dr. Tim Jackson, angol ökológiai közgazdász, a fenntartható fejlődés professzora: Post Growth: Life After Capitalism (azonos című új könyvének bemutatója)16:20-16:40 Dr. Riane Eisler, amerikai rendszerkutató és aktivista: Creating a Caring Economy: Beyond Capitalism and Socialism

Részvételi díjak:

 • VIP jegy* KÖVET tagoknak: 12.000 Ft
 • VIP jegy* nem tagoknak: 18.000 Ft
 • belépőjegy csak a rendezvényre ebéd nélkül: 5.000 Ft
 • nem vállalati képviselőknek/ diákoknak: ingyenes
 • online: ingyenes

*VIP jegy tartalmazza: Belépésre jogosít a rendezvény teljes időtartama alatt, kávé fogyasztási lehetőséget biztosít és személyenként egy ebédre jogosít.

A 26. KÖVET Konferenciát az Egyesületünk által kidolgozott Zöld Rendezvény Minősítési szempontok alapján szervezzük! Részletek

 

Hozza magával régi, törött, vagy nem működő mobilkészülékét, táblagépét vagy GPS-ét, és dobja be nálunk a rendezvény ideje alatt a “Passzold vissza, Tesó!” kampány keretében. Részletek