28. KÖVET Konferencia és díjátadó – Alkalmazkodás és együttműködés

Szeretettel meghívjuk a 28. KÖVET Konferenciára és szakmai műhelyre tagvállalatainkat és a fenntarthatóság iránt elkötelezett cégek, érdeklődők képviselőit!

Időpont: 2023. november 14., kedd (9:00-17:00)

Helyszín: MagNet Közösségi Ház, Hamvas terem (1062 Budapest, Andrássy út 98.) 

A rendezvény ingyenes de regisztrációhoz kötött!

Jöjjön el és ismerje meg, milyen megoldásokat találtak a hazai vállalatok és önkormányzatok a jelen kor környezeti kihívásaira! Hogyan alkalmazkodnak az energiaválsághoz, a klímaváltozáshoz, a jogszabályok és a társadalom fokozott elvárásaihoz. Ismerje meg a jó gyakorlatokat és ami mögöttük van, a motivációt és az eredményeket!

Prof. Dr. Kerekes Sándor nyitóelőadásában a fenntarthatóság aktuális kérdéseit, kihívásait és az ezekre adható megoldásokat fogja bemutatni,  a terület jeles hazai és nemzetközi szakértőinek kutatásai és eredményei alapján. Fontosnak tartjuk a különböző szektorok közötti párbeszéd támogatását, ami a sikeres együttműködéshez vezető út első lépése. 

A nemzetközi és hazai céges jó gyakorlatok olyan követendő példák, amelyeket érdemes minél szélesebb körben terjeszteni. Ezt a cél szolgálja évek óta a KÖVET Ablakon Bedobott Pénz és Zöld Iroda, illetve Zöld Rendezvény programja. A különböző méretű vállalatok és önkormányzatok fenntarthatósági törekvéseiből, klímahatást mérséklő beruházásaiból mindannyian tudunk – és kell is – tanulnunk. A kérdés ugyanis már rég nem az, hogy változik-e a klímánk, hiszen tudományos konszenzus született arról, hogy ez a folyamat jelenleg is zajlik. A várható hatásait az IPCC jelentései részletezik, különböző jövő forgatókönyveket mutatva be. A kérdés az, hogy ezekhez a változásokhoz hogyan tudunk minél gyorsabban, rugalmasabban alkalmazkodni?

Számos jó megoldás létezik már, amelyeket érdemes megismernünk és a mindennapjainkban, a munkahelyünkön, vagy akár az otthonunkban alkalmaznunk!
A konferencia délelőtti szekciójában megtudhatjuk kik érdemelték ki 2023-ban az Ablakon Bedobott Pénz Környezeti Megtakarítási Díjait és kié lett az év Legzöldebb irodája és Legzöldebb rendezvénye!

A konferencia keretein belül,  hetedik alkalommal adjuk át  a Dr. Georg Winter-életműdíjat, amelyet olyan magánszemély érdemelhet ki, aki kiemelkedően és eredményesen munkálkodik a magyar gazdasági szféra és a fenntartható fejlődés összhangján. A díjátadón Dr. Georg Winter, aki múlhatatlan érdemeket szerzett a környezettudatos vállalatirányításban valamint a KÖVET Egyesület megalapításában, online kapcsolódik be. 

A szakmai találkozó délutáni szekciójában 3 műhelymunkán vehetnek részt az érdeklődők.

  1. A LIFE-Climcoop projekt keretében a KÖVET és partnerei az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás, és a hatások csökkentése érdekében szükséges cselekvési lehetőségek feltérképezését vállalta, valamint az együttműködések révén mintaértékű lépések megtételét a városok és az ipari övezetek között. Egy konkrét hazai példán keresztül – amely Kazincbarcika város és a BorsodChem Zrt. között jött létre -, ismerhetik meg a résztvevők az együttműködésben rejlő lehetőségeket. 
  2. A hagyományos technológiák nem elég hatékonyak Európa 2050-es klímasemlegességi céljának eléréséhez. Zöld innovációra van szükség gyártási és fogyasztási szokásaink megváltoztatásához, ugyanakkor a felhasználók óvatosak és sokan csak akkor váltanak az új technológiákra, ha azok már bizonyítottak. A Környezeti Technológia Hitelesítése, röviden ETV (Environmental Technology Verification), egy olyan eszköz, amely megfelelő és megbízható bizonyítékot szolgáltat a zöld innovációk teljesítményéről. Ennek hazai megalapozása a feladat a LIFEproETV projektben. Mely cégeknek és miben hasznos az ETV hitelesítés? Mi szükséges az ETV hitelesítéséhez és széles körű elterjedéséhez? Többek között ezt a kérdést járjuk körbe vendégeinkkel!
  3. Városi és vállalati zöldfelületek, beltéri növénytermesztés, ötletek, tapasztalatok, jó gyakorlatok. A harmadik műhelymunka során a résztvevők az Erasmus+ Build Green nemzetközi projekt tapasztalatait ismerhetik meg, amelynek megvalósítása Magyarországon kívül Spanyolországban és Görögországban zajlik.

PROGRAM terva nap moderátora: Doró Viktória
8:30-9:00Érkezés és regisztráció
9:00-9:10Köszöntő: Ódor Erzsébet, a KÖVET elnöke és Dr. Tóth Gergely
9:10-10:00Dr. Georg Winter életműdíj átadó, moderálja: Dr. Tóth Gergely
10:00-10:05Köszöntő: Herner Katalin, a KÖVET ügyvezető igazgatója
10:05-10:25Nyitóelőadás: Prof. Dr. Kerekes Sándor: A vállalatok jelenlegi  fenntarthatósági kihívásai és a lehetséges válaszok.
10.25- 10:30Baka Éva, az ABP-ZI zsűri elnöke értékeli a beérkezett pályázatokat
10:30-11:30Ünnepélyes díjátadó – ABP és ZI 2023 Program
11:30-12:00Kávészünet
12:00-13:15Kerekasztal-beszélgetés az díjazottakkal
13:15-14:15Ebédszünet
14:15-16:00I. műhely: LIFE Climcoop projekt műhelymunka, levezető: Rőczei Norbert
Az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás, és a hatások csökkentése érdekében szükséges cselekvési lehetőségek feltérképezését egy konkrét hazai példán keresztül – amely Kazincbarcika város és a BorsodChem Zrt. között jött létre -, ismerhetik meg a résztvevők az együttműködésben rejlő lehetőségeket. 
II. műhely: LIFEproETV projekt műhelymunka levezető: Herner Katalin
Mely cégeknek és miben hasznos az ETV hitelesítés? Mi szükséges az ETV hitelesítéséhez és széles körű elterjedéséhez? Többek között ezt a kérdést járjuk körbe vendégeinkkel!
III. műhely: Erasmus+ Build Green projekt műhelymunka, levezető: Biró Imola
Városi és vállalati zöldfelületek, beltéri növénytermesztés, ötletek, tapasztalatok, jó gyakorlatok. A harmadik műhelymunka során a résztvevők az Erasmus+ Build Green nemzetközi projekt tapasztalatait ismerhetik meg,
16:00-16:15Záró összefoglaló: Herner Katalin, a KÖVET ügyvezető igazgatója
16:15-17:00KÖVET kávéház „Mert mindig a kávészünet a legértékesebb!”

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezési határidő: november 10.


Hozza magával régi, törött, vagy nem működő mobilkészülékét, táblagépét vagy GPS-ét, és dobja be nálunk a rendezvény ideje alatt a “Passzold vissza, Tesó!” kampány keretében! Részletek

Tagvállalatunk, a Personal Best Kft. munkatársa irodai masszázzsal gondoskodik a résztvevők ellazulásáról.

A 28. KÖVET Konferenciát az Egyesületünk által kidolgozott Zöld Rendezvény Minősítési szempontok alapján szervezzük! Részletek