A 2019. év összefoglalója a KÖVET szemszögéből

Kedves Tagjaink, Társult tagjaink, Együttműködő partnereink, Támogatóink, Sajtópartnereink, Barátaink!
 
A 2019. évben ismét felfelé ívelő irányt mutatott a KÖVET életútja. Gyarapodtunk létszámban, fejlődtünk tudásban és tapasztalatban, tagságban. Mondhatjuk, hogy a mögöttünk álló év az alapozás-építkezés éve volt.

Minderről készítettünk egy rövid összefoglalót, hogy Önök is láthassák, milyen dolgosan töltöttük az elmúlt évet, amelyhez minden aktív közreműködő segítségét, hozzájárulását és támogatását köszönjük. Bizakodunk abban, hogy a 2020-as bűvösen kerek és a KÖVET számára különleges, jubiláló év is gyümölcsöző és eredményes lesz számunkra.

Tagjaink számára az elmúlt évben is igyekeztünk hasznos és színes rendezvényeket, eseményeket szervezni, amelyből tovább gazdagíthatják tudásukat a fenntarthatóság témakörében. Szerveztünk beszélgetéssel egybekötött filmklubot (a PET-Kupáról a KSZGYSZ-szel), gyárlátogatással színesített műhelymunkákat (well-being témában a STRESSZ-M Kft-vel és a TRILAK-kal közösen), EMAS konferenciát a FŐTÁV-val partnerségben. Beléptünk egy számunkra új területre és csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza Tesó!” elnevezésű kampányához, amelynek célja a használt mobilelefonok visszagyűjtése. A közös kampány eredményeként végül mintegy másfél tonna mobiltelefon értékes anyagai kerültek vissza mint másodnyersanyag, erősítve ezáltal a körforgásos gazdaságot. Beindítottuk az energiahatékony beruházásokat támogató HETES projektet roadshow-val, rengeteg ötleteléssel, megkereséssel, a Magnet Bankkal partnerségben. A témában az év első felében konferenciát is szerveztünk Prágában.

2019-ben is szorosan együtt dolgoztunk tagvállalatainkkal, többek között a Siemens Zrt.-vel termék karbonlábnyomot számoltunk, az MVM Zrt. integrált jelentését minősítettük, és új tagvállalatunk, az EGIS Zrt. –vel szervezeti karbonlábnyom számításba kezdtünk.

Részt vettünk a Magyar Nemzeti Bankkal zöld programjában, amely során az MNB munkatársait egy hónapon keresztül bombáztuk környezetvédelmi hírekkel, információval, előadásokkal és filmvetítéssel, közben a szervezet Zöld Iroda Minősítést szerzett.

A KÖVET egyetemekkel is együttműködik, 2019-ben a Kaposvári Egyetem Kaktusz programjában a vállalatok környezetei problémáira az egyetemi hallgatók kerestek és találtak válaszokat.

A Szegedi Tudományegyetemmel egy hosszabb távú együttműködésbe fogtunk, melynek célja az egyetem karbonlábnyomának számítása, csökkentése és a hallgatók szemléletformálása.

A Zöld Forrás támogatás jóvoltából Zöld Rendezvény Minősítési rendszert dolgoztunk ki és teszteltünk.
Az év során ugyan vesztettünk el tagokat, de örömmel jelentjük be, hogy bővültünk is új tagvállalatokkal.  Minden taggal való munkából, projektből, együttműködésből rengeteget tanulunk és hiszünk abban, hogy úgy engedjük el a kilépő tagvállalatok kezét, hogy a fenntarthatóság iránt érzékenyebbé tettük őket.

Gyarapodott a KÖVET Titkárság csapata is, környezetvédelmi projekt asszisztensekkel, irodavezetővel és szülési szabadságról visszatérő kommunikációs munkatárssal immár 10-re kerekedett ki a létszám. Új irodát nyitottunk a Kaposvári Egyetem jóvoltából, így már 3 helyen vagyunk elérhetőek (Budapesten, Kaposváron és Keszthelyen). Küzdöttünk ennek nehézségeivel, de mára bátran kimondhatjuk, hogy ráléptünk a hatékonyság útjára, jól működik együtt a három iroda stábja.

Nyári Egyetemünkön sok új arcot, résztvevőt és vendéget köszönthettünk. Jó volt egy hétre elvonulni és elmélyülni a témákban, vitatkozni, eszmét cserélni, vállalati környezetvédelmi szakembereket közelről megismerni. Mindeközben mi magunk is vállalásokat tettünk a Global Footprint Network felhívására és részt vettünk #Movethedate! kampányukban, melynek célja a Túllövés napjának eltolása volt.

Köszönjük az Elnökségnek és a Felügyelőbizottság tagjainak, hogy aktívan segítették munkánkat!

És hadd büszkélkedjünk elismeréseinkkel!

Az év során két díj érkezett a KÖVET háza tájára. Az egyik a Fenntartható Vállalkozói Közösségi Díjunk, amelyet a Bridge Budapesttől kaptunk.
A másikat, a Piac és Profit Üzleti Etika díj 2019-es különdíjának egyikét, „A Fenntarthatóság Szakmai Követe” díjat főtitkárunk, Prof. Dr. Tóth Gergely érdemelte ki.

Mi is adtunk át díjat 2019-ben, a KÖVET Éves konferenciáján Horváth Tamás, az Arconic-KÖFÉM Kft. azóta nyugdíjba vonult vezérigazgató- helyettese kapta az egyik Dr. Georg Winter-életműdíjat. A másikat pedig posztumusz ítélték oda Vagdalt László, az AUDI Hungaria Zrt. fiatalon elhunyt környezetvédelmi és fenntarthatósági szakembere, a KÖVET Egyesület hajdani elnöke számára.

Őszi konferenciánkon, amelynek témája a növekedéskor utáni gazdaság volt, az előadóink és a témáink  az elmúlt évek egyik legjobb értékelését kapták. Különösen nagy sikere volt a helyszínen felszólaló, valamint az élő és felvett adásban bekapcsolt külföldi előadóinknak, ez számunkra is egy tanulságos próba volt, amelyet a visszajelzések alapján érdemes volt kipróbálnunk.

Mivel készülünk 2020-ra?

Ősszel a KÖVET a 25. születésnapját ünnepeljük, ezért az egész évet ennek szenteljük. Szeretnénk megmérettetni tagjainkat és partnereinket a fenntarthatóság különböző területein, ehhez rengeteg ötlettel készülünk!
Minden kedves tagvállalatunknak, partnerünknek egy békés, eredményes és fenntartható új évet kívánunk! Kérjük, hogy kövessék figyelemmel munkánkat, (kovet.hu, FB, és Lépések) és csatlakozzanak hozzánk, jöjjenek el a meghirdetett programokra!

Legyen 2020 a megmérettetés éve!

Üdvözlettel:

Herner Katalin,
a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója