A 2021-es év a KÖVET Egyesület szemével

Kedves Tagjaink, Partnereink és Barátaink!
A 2021-es év számunkra is hibrid év volt, vegyes munkarenddel és vegyesen megtartott rendezvényekkel, találkoztunk tagjainkkal és partnereinkkel az online térben és élőben egyaránt. Az év második fele már arról is szólt, hogyan tudunk visszatérni a rendes kerékvágásba, integrálva új szokásainkat a régi menetrendbe, és megtartva a biztonságos körülményeket. Alkalmazkodtunk az új helyzethez, új szokásokat vettünk fel és munkastílust alakítottunk ki, igyekeztünk minél hatékonyabb megoldásokat kitalálni.

Nem panaszkodhatunk, munkánk akadt bőven és végre lehetőségünk adódott arra is, hogy az év második felében személyes találkozókon, rendezvényeken vegyünk részt és szervezzünk mi magunk is ilyen eseményeket. Érzékeltük azt is, hogy a fenntarthatóság, mint téma egyre népszerűbb és a vállalatok, a szervezetek sok esetben fordultak hozzánk gyakorlatban is megvalósítható konkrét környezeti megoldásokat ösztönző kérdésekkel, projektötletekkel.

Naptárunkban visszalapozva felidézzük az elmúlt év legemlékezetesebb pillanatait.

Januárban folytattuk az IPOSZ-szal (Ipartestület Országos Szövetsége) közös kkv-k körében végzett szemléletformáló előadássorozatunkat, amely az egész éven átívelt és 2022-ben is folytatódik tovább előadássorozat formájában, amelyek youtube csatornánkon megtekinthetők. A résztvevőket, ahol tudtuk meg is látogattuk telephelyeiken, de a többséggel online folytattuk a képzést és a konzultációkat.

Márciusban beütött egy kisebb krízis, hiszen az iskolai oktatás átment online térbe, több kollégánkat is elérte a Covid -19 vírus, ráadásul egy tűzeset következtében megsemmisült honlapunk teljes tartalma. Ebből a gödörből is kimásztunk, családbarát módon odafigyeltünk a KÖVET-es gyerekek oktatására, munkatársaink egészségére és honlapunkon is igyekeztünk pótolni az elvesztett adatokat.

Két LIFE projektünkben aktívan végeztük a témákra (klímaadaptáció és ETV) vonatkozó felméréseket, kutatásokat, illetve a szakmai kapcsolatainkat fejlesztettük hazai és nemzetközi színtéren. Folytattuk a „Passzold vissza, Tesó!” kampányt partnereinkkel, 2021-ben az ITM támogatásával fejlesztettünk a kampány eszközein, és sikerült újabb célcsoportokat elérnünk. A kampány 2021-es eredménye: 1887 kg visszagyűjtött készülék! A kampány keretében számos előadást tartottunk, interjút adtunk, és 2021 végére már 800 gyűjtőpont csatlakozott hozzánk.

A vírushelyzethez alkalmazkodva webinárokat, online képzéseket szerveztünk, így karbonlábnyom és zöld iroda témában, valamint a „Passzold vissza, Tesó!” kampány keretében is tartottunk online előadásokat. Karbonlábnyom számítás képzésen a KÖVET Egyesület munkatársai is részt vettek, továbbfejlesztettük a Bilan Carbon módszerhez kapcsolódó ismereteinket. Kerekasztal beszélgetést folytattunk meghívott szakemberek részvételével az új hulladékgazdálkodási törvényről, a rendezvényen lehetőség volt kérdések feltevésére is.

Áprilisban online formában megtartottuk a 34. évi rendes Közgyűlésünket, amelyen a tagság elfogadta a 2020-as szakmai és pénzügyi beszámolót, valamint az Alapszabály módosítást, amely értelmében megszüntettük a keszthelyi irodánkat. Újraválasztottuk két Elnökségi tisztségviselőnket, Gärtner Szilviát a Denso Gyártó Magyarország Kft. környezetmérnökét és Salamon Jánost, a Magnet Magyar Közösségi Bank vezérigazgatóját.

A nyár folyamán elvesztettünk egy számunkra kivételesen fontos fenntarthatósági szakembert és jóbarátot. Dr. Kemény Tamás, alapítónk 89. évében eltávozott közülünk. Hosszú közös munkánknak nem volt mélypontja, személyisége mindig lenyűgözött bennünket. Isten nyugosztalja Tamást, sosem feledjük!

2021-ben a globális túllövés napja a megelőző évhez képest korábban következett be, július 29-ére esett, a magyar túlfogyasztás napja június 8-ára. A Global Footprint Network (GFN), a skót EPA, a Drawdown Europe és a Schneider Electric kezdeményezésére elindul a „A lehetőségek 100 napja”: országok, városok és szervezetek számára bemutatva a túlfogyasztás következményeire felkészítő gyakorlati lehetőségeket. A megoldások alkalmazásával későbbre tolhatjuk a globális túllövés napját. Ehhez kapcsolódtunk mi is és népszerűsítettünk minden nap más-más lehetséges megoldási javaslatot. Dr. Mathis Wackernagellel készült interjúnk youtube csatornánkon megtekinthető.

Ősztől két új munkatársat köszönthettünk, a KÖVET csapata kiegészült egy környezetvédelmi projektvezetővel és a LIFE CLIMCOOP projekt új vezetőjével.

Szeptemberben az Agrárminisztériummal karöltve megtartottuk a XII. EMAS kerekasztal találkozót, melynek keretében az EMAS közösség számára lehetőséget biztosítottunk, hogy az EMAS Közösség tájékoztatást kapjon az EMAS rendszert érintő hazai és EU-s változásokról, trendekről és megfogalmazza kérdéseit, véleményét és javaslatait az EMAS népszerűsítése és az EMAS Közösség bővítése érdekében.

Októberben hibrid formában megtartottuk a 26. KÖVET Konferenciát, melynek címe Globális „anyagtalanodás”? Hazai és külföldi előadóink segítségével jártuk körbe a nyersanyagkészletek kifogyásának jelenségét és hatásait, valamint kerestük a lehetséges megoldásokat vállalati szinten. Dr. Donnie Maclurcan a Post Growth Institute vezetője személyesen vett részt a konferencián és utána a KÖVET csapattal tartott egy balatoni szemétszedésre is. Ha nem tudott eljönni az előadások visszanézhetők a rendezvényről készült fotókkal együtt. A konferenciát a Zöld Rendezvény Minősítés elveinek megfelelően szerveztük.

Október második felében egy remek hangulatú kerekasztal beszélgetést tartottunk E-járművek- zsákutca vagy megoldás? címmel, a Magnet Közösségi Házban, vendégeink az elektromos járművek pozitívumairól és az esetleges korlátokról beszélgettek annak érdekében, hogy tisztábban lássunk ezen a területen és bemutassuk az e-járművekben rejlő kibocsátás csökkentés lehetőségeit. Az élvezetes beszélgetés youtube csatornánkon visszanézhető.

December első hetében a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó volt a KÖVET Egyesület munkatársainak és önkénteseinek munkahelye. A rendezvényen bemutattuk a kiállítás látogatóinak és kiállító partnereinknek egyesületünket, programjainkat, többek között a LIFEproETV projekt és a LIFE-CLIMCOOP projektet és tagvállalataink fenntarthatósági eredményeit. A Kék Bolygó Alapítvány megbízásából kiszámoltuk a hatnapos rendezvény ökológiai és karbonlábnyomát. A pontos eredmények érdekében több mint 1000, a kiállításra kilátogató személy utazási adatait mértük fel a helyszínen és összegeztük a rendezvény erőforrás használatát és hulladéktermelését. A Planet 2021 rendezvényt minősítettük a védjegyoltalom alatt álló Zöld Rendezvény Minősítő Rendszerünk szerint. A szempontrendszer tizenegy témakör alapján értékelte a rendezvényt többek között: közlekedés, beszerzés, hulladék, energia, élelmiszerellátás, beszerzések. A Planet 2021 82%-ot ért el az értékelésen, amely alapján „haladó” – 4-es fokozatot ért el.

A karácsony előtti napokban hatalmas meglepetés és megtiszteltetés ért bennünket! A vállalat székházában átvehettük a KÉSZ Csoport 3 millió forintos adományát jelképező óriáscsekket. A kapott támogatást workshopok és kerekasztal beszélgetések szervezésére, a kis- és középvállalkozások érzékenyítésére és edukációjára fogjuk fordítani. Ez a gesztus óriási elismerése munkánknak, köszönjük a vállalatnak!

Az év folyamán három alkalommal jelentettük meg szaklapunkat, a Lépéseket, amely elektronikusan és kibővített formában honlapunkon is olvasható, a cikkek pedig külön cikkadatbázisban is kereshetők. A Lépések, a trendhez igazodva a vírushelyzet utáni gazdaság fenntarthatóságáról, a COVID munkahelyekre és társadalomra gyakorolt hatásáról és az egyszer használatos műanyagok kivezetéséről szóltak elsősorban.

Az év során szinte minden előadásról, webinárról vagy konferenciáról felvételt készítettünk, Youtube csatornánkon érdemes szemezgetni a videók között. Facebook oldalunkon már 1700 fölött jár a követők száma ezen kívül LinkedIn oldalunkon is naprakész információk találhatók közelgő eseményeinkről.

Új általunk kifejlesztett ökolábnyom kalkulátorunk megtalálható honlapunkon!

A sok projekt és rendezvény mellett arra is szakítottunk időt, hogy a KÖVET csapatot összehozzuk, hiszen két városban dolgozunk részben home-office-ban, ezért 2021-ben kétszer is alkalmat teremtettünk arra, hogy irodán kívül együtt töltsünk egy kis időt, kiránduljunk, szalonnát süssünk, szemetet szedjünk és közben világmegváltó gondolatokat cseréljünk.

Az év során több tagvállalatunkkal és más szervezetekkel dolgoztunk együtt környezeti, fenntarthatósági projekteken. Karbonlábnyomot számítottunk az EGIS Gyógyszergyár Zrt.-nél, a Richter Gedeon Nyrt.-nél, a Tetra Pak Zrt.-nél, elkezdtük a számítást a Büchl Hungária Kft.-nél. Az Eurocircuits Kft.-vel CSR stratégiát alkottunk, a Földgázszállító Zrt.-nél és a Szegedi Tudományegyetem TIK igazgatóságával Zöld Iroda Programot készítettünk.

A Kék Bolygó Alapítvány megbízásából a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo és Világtalálkozó ökológiai és karbonlábnyomát számítottuk és az általunk kidolgozott védjegyoltalommal ellátott Zöld Rendezvény Minősítéssel a rendezvényt értékeltük környezeti-fenntarthatósági szempontok szerint.

Köszönjük Tagjainknak és Partnereinknek, hogy ebben a nehéz felemás évben is kitartottak mellettünk!

Köszönjük az Elnökségnek és a Felügyelőbizottság tagjainak, hogy aktívan segítették munkánkat!
A 2022. évet stabil lábakon és erős szakmai csapattal indítjuk, várakozással állunk az év kezdetén, hogy szakmai hatásunkat, a KÖVET Egyesület taglétszámát, a médiában való jelenlétünket erősíthessük.

 

Kaposvár-Budapest, 2022. 01. 17.

 

Üdvözlettel:

Herner Katalin, ügyvezető igazgató

és a KÖVET csapata