Átadták a 2023-as Környezeti Megtakarítás és Zöld Iroda díjakat

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 28. Konferenciáját rendezte meg 2023. november 14-én Budapesten, a MagNet Házban, amely ezúttal az Alkalmazkodás és együttműködés címet kapta. A szakmai találkozón bemutatták a környezetvédelmi és társadalmi szempontból leginkább példamutató intézkedéseket: átadták az Ablakon Bedobott Pénz és a Zöld Iroda, Zöld Rendezvény Program legjobb pályázóinak járó díjakat. 

A 28. KÖVET Konferencia és Díjátadó keretében hetedik alkalommal adták át a Dr. Georg Winter-életműdíjat, amit Réti Gábornak, az EGIS Gyógyszergyárak Zrt. EBK igazgatójának ítélt az Egyesület elnöksége.

Dr. Georg Winter-életműdíj átadó: (balról jobbra) Dr. Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület alapítója, Ódor Erzsébet a KÖVET elnöke és a 2023-as díjazott: Réti Gábor, az EGIS Gyógyszergyárak Zrt. EBK igazgatója.
Fotó: Oszlánszki Lili / KÖVET Egyesület

A díjátadót megelőzően Prof. Dr. Kerekes Sándor tartotta meg gondolatébresztő “A fenntarthatatlan és végzetes önhittség” című plenáris előadását, amely innen tölthető le.

A 2023-as Ablakon Bedobott Pénz és Zöld Iroda Programban a vállalatok és szervezetek, intézmények 5 éven belüli intézkedésekkel indulhattak, egy rövid pályázati anyag leadásával. A szervezők nem titkolt célja volt, összhangban az Egyesület küldetésével, hogy a bajnokok megtalálása mellett a fenntarthatóság területéről származó, mások által is adaptálható, a vállalati vagy szervezeti, intézményi működésbe beépíthető jógyakorlatokat osszanak meg, elősegítve ezzel is a jelen gazdasági és környezeti válsághelyzetből való kilábalást.

Az intézkedéseket – idén csakúgy, mint a korábbi években – helyszíni auditon ellenőrizték az Egyesület szakértői. A versenyben a felkért szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Az intézkedések összesen 59,39 milliárd forint és 24 millió tonna CO2 egyenérték megtakarítást eredményeztek.

Környezeti Megtakarítás 2023 díj

 • „Legszebb mosott gyümölcs tálban” kategória (azonnal megtérülő intézkedés):

a PÁTRIAPHARMA Kft. − Oldószer-visszaforgatás az Atra55-4 gyártási folyamatba címet viselő intézkedése

 • „A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs” kategória (3 éven belül megtérülő beruházás):

a Richter Gedeon Nyrt. – Dorogon új iszapvíztelenítési technológia bevezetése címet viselő intézkedése

 • „A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” kategória (3 éven túl megtérülő beruházás):

A zsűri megosztott díj átadása mellett döntött.

BÜCHL HUNGARIA Kft. és az AUDI HUNGARIA Zrt. közös pályázata – Fenntartható hulladékszállítás címet viselő intézkedése,

valamint az EUROAPI Hungary Kft. – Kondenzhő-hasznosító rendszerek telepítése

című intézkedése érdemelte ki.

 • Karbon-megtakarítási különdíj – vállalat kategória (a legtöbb CO2-egyenérték megtakarítással járó intézkedés):

az EUROAPI Hungary Kft. – Energetikai intézkedéseinek összesítése

Zöld Iroda díj 2023

 • non-profit/intézmény kategória: Alsómocsolád Község Önkormányzata – Energiakrízis – válság vagy lehetőség? című pályázata
 • vállalat kategória: Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. – Tisztaság vegyszerek nélkül

című pályázata.

A 2023-as Környezeti Megtakarítás és Zöld Iroda Díjazott szervezetek képviselői
Fotó: Oszlánszki Lili / KÖVET Egyesület

A különleges díjak alapanyagát, a gyártási selejtből származó nyomtatott áramkör lapokat, azaz NYÁK-okat az Eurocircuits Kft. ajánlotta fel, talapzata pedig hulladékfából készült, ezzel is szimbolizálandó a körforgásos gazdaságot.

A beadott intézkedések esettanulmányok formájában megjelentek az Egyesület Lépések című szaklapjának különszámában, amely elérhető a KÖVET irodában, illetve letölthető a Lepesek-89-kulonszam_web.pdf (kovet.hu) linkről.

A díjátadó mellett az Egyesület jubiláló és újonnan belépő tagjainak ünnepi oklevéllel köszönte meg, hogy a KÖVET Közösség tagjaiként támogatják a fenntarthatóság érdekében végzett szakmai munkát.

A konferencia délutáni szekciójában 3 műhelymunkán vehettek részt az érdeklődők.

 1. A LIFE-Climcoop projekt keretében a KÖVET és partnerei az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás, és a hatások csökkentése érdekében szükséges cselekvési lehetőségek feltérképezését vállalta, valamint az együttműködések révén mintaértékű lépések megtételét a városok és az ipari övezetek között. Egy konkrét hazai példán keresztül – amely Kazincbarcika város és a BorsodChem Zrt. között jött létre –, ismerhették meg a résztvevők az együttműködésben rejlő lehetőségeket. 
  A műhelymunkán levetített előadás itt érhető el.
 2. A Környezeti Technológia Hitelesítése, röviden ETV (Environmental Technology Verification), egy olyan eszköz, amely megfelelő és megbízható bizonyítékot szolgáltat a zöld innovációk teljesítményéről. Ennek hazai megalapozása a feladat a LIFEproETV projektben. Mely cégeknek és miben lehet hasznos az ETV hitelesítés? Mi szükséges az ETV hitelesítéséhez és széles körű elterjedéséhez? Többek között ezekre a kérdésekre keresték közösen a válaszokat.
  A műhelymunkán levetített előadás itt érhető el.
 3. Városi és vállalati zöldfelületek, beltéri növénytermesztés, ötletek, tapasztalatok, jó gyakorlatok. A harmadik műhelymunka során a résztvevők az Erasmus+ Build Green nemzetközi projekt tapasztalatait ismerhették meg.
  A műhelymunkán elhangzott előadások itt és itt érhetők el.

A 28. KÖVET Konferencia Zöld Rendezvény Minősítése

Célunk volt, hogy a Zöld Rendezvény minősítés szempontjai szerint környezettudatos és fenntartható rendezvényt szervezzünk, mely előírásokat a tervezés, előkészítés, lebonyolítás és az utómunkálatok során is figyelembe vettünk.

A minősítés témakörei kiterjednek a kommunikáció, közlekedés, helyszín és szállás, beszerzés, anyaghasználat, élelmiszerellátás, szolgáltatások, rendezvénytechnika és berendezés, hulladékgazdálkodás, energia és vízszolgáltatás, társadalom és felelősségvállalás területére.

A helyszín ez alkalommal is a MagNet Közösségi Ház volt, ahol az előző évek tapasztalatai alapján adottak voltak a feltételek a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére. A Közösségi Ház tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan könnyen megközelíthető, központi helyen van.

A rendezvény során kizárólag újrahasználható étkészletet, edényeket, poharakat használtak a résztvevők. Kerültük az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát. A rendezvényteremben és a folyosón is ki voltak helyezve szelektív gyűjtőedények. A „Passzold vissza, Tesó!” kampány keretében a használt mobiltelefonokat is a megfelelő gyűjtőedénybe helyezhették a vendégek. Ez alkalommal többen is hoztak telefon körülbelül 8 kg gyűlt össze.

Az élelmiszerszolgáltató vállalkozás előnyben részesítette a helyi és az évszaknak megfelelő friss alapanyagokat, ételkülönlegességeket, valamint igyekeztek organikus, azaz vegyszer- és műtrágyahasználat nélkül termesztett élelmiszert felkínálni. A még fogyasztható ételmaradékokat az étterem rendszeresen felajánlja a Bike Maffia és a Podmaniczky utcai hajléktalanszálló részére. Ingyenes csapvizet (ivóvizet) és teákat, Fair Trade minősítésű kávét kínáltak a vendégeknek.

Fejlesztendő területként állapítottuk meg: természetes fény kihasználása, energiatakarékosság.

A minősítés összesített eredménye a 100-ból 80 pont lett, ami jó eredménynek számít. A továbbiakban is igyekszünk fókuszálni a környezettudatos jó gyakorlatokra és minél többet beépíteni a rendezvényeink során.

A 28. KÖVET Konferencia a Zöld Rendezvény Minősítési skálán 4-es fokozatot ért el, amely jó eredménynek számít.

További információ: Biró Imola, +36 20 317-2389, biro@kovet.hu, www. kovet.hu