Build Green – Erasmus + projekt

2022. júniusában indult el a Build Green nevű Erasmus+ felnőttoktatási projekt, amelynek a KÖVET Egyesület a magyarországi megvalósítója. A magyar, görög és spanyol partnerségben indított projekt fókuszában az éghajlatváltozás, valamint az energia- és erőforrás-megőrzés áll. Ennek érdekében megvizsgáljuk, hogyan lehet olyan fenntartható tereket építeni, amelyek energiát és erőforrást takarítanak meg, egyúttal hosszú távú energiahatékonyságot biztosítanak.

A partnerek célja széles körben elérhető, fenntartható terek létrehozása. Hat tématerületen dolgozunk:

  • újrahasznosított anyagok felhasználása,
  • passzív házak (melyekben csökken a fűtésre és a hűtésre használt energia mennyisége,
  • ökológiai szennyvízrendszerek (melyek csökkentik az öntözés és a műtrágya használat szükségességét, egyúttal változatos ökoszisztémát hoznak létre),
  • zöld fal (mely segít a szigetelésben),
  • tetőkertek (szintén a szigetelésben van szerepük, továbbá lehetővé teszik az élelmiszer termelést),
  • beltéri mezőgazdaság (növeli a termőhelyet, a helyben való termesztéssel csökkenti a csomagolás és a szállítás szükségességét)

A fenti jó gyakorlatok csökkentik az energia és erőforrás felhasználást az építés és a karbantartás időszakában is.

A Build Green projekt nemzetközi konzorciuma hisz abban, hogy a fenti témák olyan lehetőségeket nyitnak meg a résztvevők előtt, amelyek által a gyakorlatban ők is részesévé válnak a körforgásos gazdaságnak. A projekt az alábbi országokban valósul meg: Spanyolország, Magyarország, Görögország. A KÖVET Egyesület a tetőkertek, zöldfalak, beltéri mezőgazdaság témákkal foglalkozik. Feladataink közé tartozik a jógyakorlatok gyűjtése, a tudásmegosztás és népszerűsítés, eredmények és módszerek bemutatása, terjesztése. A beltéri mezőgazdaság témában partnerünk a MATE Keszthelyi szakértője dr. Kovács Barnabás.

A nemzetközi konzorcium tagjai:

További információk a projektről: https://www.facebook.com/BuildGreenErasmusPlus/