2020 – A KÖVET 25. jubileumi évének összefoglalója

Kedves Tagjaink, Partnereink és Barátaink!
 

Örömmel tudjuk hátunk mögött a 2020-as évet, amelyben minden máshogy valósult meg, mint ahogy az év elején elképzeltük. A színesre és változatosra szőtt terveinket a COVID-19 által okozott helyzet egy csapásra átírta, így mindent az új helyzetre kellett alakítanunk, hogy szakmailag megfeleljünk, és mégis biztonságban tudjuk tagjainkat, munkatársainkat. A 25., jubileumi évünket emlékezetesre terveztük, de hogy 2020 ennyire meghatározó lesz az életünkben azt mi sem gondoltuk.

2020-ban egyaránt megtapasztaltunk mélypontot és a felfelé ívelés, gyarapodás időszakát, ünnepeltünk és gyászoltunk. Az év első felében elköszöntünk 5 munkatársunktól, így egy erősen redukálódott létszámú stábbal próbáltuk megoldani a ránk háruló feladatokat. Átvészeltük a karantént, nagy gyakorlatot szereztünk home office szervezésében, zoom értekezletekben, az online térben való együtt dolgozásban. Zoomon tartottuk a tavaszi KÖVET Közgyűlést, ősszel pedig az Elnökségi ülést. Több tartalmat osztottunk meg elektronikus csatornáinkon, FB oldalunkon, youtube csatornánkon, honlapunkon, hírlevelünkben.

Februárban és márciusban amíg a vírushelyzet engedte tartottunk több szakmai és lakossági rendezvényt. Belevágtunk egy Klíma beszélgetéssorozatba, neves vendégeinkkel, és szakembereinkkel boncolgattuk a klímaváltozás helyzetét, megoldásait, vállalati és lakossági feladatait. Minket is meglepett a téma és a rendezvény népszerűsége, ezúton is köszönjük azoknak a szakembereknek, akik vállalták a kerekasztal beszélgetést és azoknak is, akik ellátogattak meghallgatni őket.

Az Agrárminisztériummal karöltve nagyszámú résztvevővel megrendeztük az EMAS Kerekasztal Találkozót, amelyre külföldi EMAS szakértőnk, Heinz Werner Engel beszélt az EMAS-ban rejlő új lehetőségekről, például a digitális megoldásokról.

Filmklubot tartottunk, a Kaposvári Egyetemen vetítettük le a Filmdzsungel Stúdió jóvoltából a „Mérgezett Föld” című filmet, amelyet követően meghívott szakértőink közreműködésével parázs vita alakult ki a mai földhasználat környezetvédelmi vonatkozásairól, a talajmegtartástól és a talajmegújító mezőgazdaságról.

Szomorú szívvel elbúcsúztunk a hazai környezetvédelem meghatározó alakjától, a Georg Winter-díjas Dr. Debreczeny Istvántól, alapító tagunktól, szakmai tanácsadónktól, barátunktól.

Az egész éven átívelő KÖVET 25 Programmal koronáztuk meg a jubileumi évünket, amelynek sikere nem maradt el, 10 vállalat és szervezet vállalta a megmérettetést, és vett részt lelkesen, folyamatos munkával, online konzultációval és audittal az elmúlt 5 évben megvalósult környezeti megtakarítási, zöld iroda és társadalmi felelősségvállalási programjaikkal. Nyolc közülük díjat is érdemelt, az őszi – részben online, részben személyes jelenléttel – megrendezett KÖVET 25. Jubileumi Díjátadó Ünnepségen és Konferencián. A KÖVET 25 Programot bemutató animációs videót tekintsék meg youtube csatornánkon, a pályázók anyagait olvassák el a Lépések jubileumi különszámában.

Az év során befejeztük egy új eszköz kidolgozását is, a Zöld Forrás Program támogatásával készen állunk a Zöld Rendezvények Minősítésére.

Ősszel 3 új munkatárssal gyarapodtunk, a KÖVET csapata kiegészült egy környezetvédelmi projektvezetővel, pénzügyi vezetővel és egy marketing asszisztenssel. Egyedülálló módon két, szakmailag nagyon erős és érdekes LIFE projektet indítottunk szeptembertől. A LIFE CLIMCOOP egy mintaprojekt a nagyvállalati és települési közös klímaadaptációs stratégia kidolgozására Kazincbarcika város és a BorsodChem példáján. A projekt eredményei, többek közt a klímaadaptációs stratégiaalkotás más vállalatok és városok számára is elérhetőek lesznek. A LIFE proETV projekt nemzetközi partnerekkel az  ETV (Environmental Technology Verfication – Környezeti Technológia Hitelesítés), mint önkéntes alapú, környezeti technológiákat hitelesítő rendszer népszerűsítésén és bevezetésén dolgozik az Európai Unióban.

Az év során a „Passzold vissza, Tesó!” kampányban a Jane Goodall Intézettel közös kampányban 49 gyűjtőhelyen 1184 kg mobiltelefon gyűlt össze, és került újrahasznosításra, mint másodnyersanyag, erősítve ezáltal a körforgásos gazdaságot és.

Saját lábára állt, és önállóan megy tovább az energiahatékony beruházásokat támogató HETES projekta Lokalizáció Kft. gondozásában.

Az év során több vállalattal dolgoztunk együtt szakmai projekteken. Az MVM Zrt. Integrált Jelentését és a CSABAcast Kft. Fenntarthatósági jelentését minősítettük és soroltuk be a szervezeteket a Stratégiai Fenntarthatósági Audit szerint. A Siemens Zrt. részére termék karbonlábnyomot számoltunk. A Szegedi Tudományegyetemmel – amely a nemzetközi Green Metrics felmérésben évről-évre előkelő helyen szerepel – karbonlábnyomot számoltunk és részt vettünk az egyetem hallgatóinak és dolgozóinak környezeti szemléletformálásában.

Az EGIS Zrt. 4 telephelyének karbonlábnyomát számoltuk ki a munkavállalók munkába járási szokásainak figyelembevételével. A Magyar Nemzeti Bank Családi Zöld Pénzügyek aloldalára ökológiai lábnyom kalkulátort fejlesztettünk.

Az év során ugyan vesztettünk el tagokat, de örömmel jelentjük be, hogy bővültünk is új tagvállalatokkal két.  Az Eurocircuits Kft. 2020-ban lépett a KÖVET Tagság oraiba, NYÁK-ok gyártásával foglalkozik. A vállalatnál ISO26000 gap analízist végeztünk és CSR stratégián dolgozunk tovább.  Az év során még egy nagyvállalat vált KÖVET taggá, az E.ON Hungária Zrt. Minden taggal való munkából, projektből, együttműködésből rengeteget tanulunk mi magunk is és hiszünk abban, hogy úgy engedjük el a kilépő tagvállalatok kezét, hogy a fenntarthatóság iránt érzékenyebbé tettük őket.

Köszönjük Tagjainknak, hogy velünk vannak!

Köszönjük az Elnökségnek és a Felügyelőbizottság tagjainak, hogy aktívan segítették munkánkat!


A 2021. évet stabil lábakon és erős szakmai csapattal indítjuk, várakozással állunk az év kezdetén hogy szakmai hatásunkat, a KÖVET Egyesület taglétszámát, a médiában való jelenlétünket erősíthessük.

Fenntarthatóbb Új Évet Kívánunk!

Üdvözlettel:

Herner Katalin,
a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója