„Passzold vissza, Tesó!” – Lapul a fiókban egy-két régi mobil?

Most végre a helyükre kerülhetnek!

-Budapest 11 kerülete és a Főváros is csatlakozott a kampányhoz-

Lezárult a „Passzold vissza, Tesó!” című, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány 2022.  évi tavaszi szakasza. Az tavaszi forduló eredménye: 736 kg mobiltelefon érkezett be, 123 gyűjtőpontról. Az országos programot 5 évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg.

A szervezők köszönik a gyűjtőpontoknak a munkát és arra buzdítják őket, hogy ősszel is folytassák a gyűjtést!

A tavaszi kampányszakasz támogatója a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja volt.A támogatás felhasználásával a szervezők a fővárosi lakosokat, továbbá a budapesti önkormányzatok- és az önkormányzati tulajdonú vállalatok dolgozóit igyekeztek mozgósítani. A kampány népszerűségét mutatja, hogy a budapesti önkormányzatok fele csatlakozott és a Fővárosi Önkormányzat is létesített gyűjtőpontokat.

A kampány sikere töretlen, 2018 óta több mint 1000 gyűjtőpont létesült országszerte. Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog, illetve a kampány segít tudatosítani a mobilokban rejlő értékeket.

Íme a  legeredményesebb gyűjtők, kategóriánként:

A kampányban legjobban teljesítő nagyvállalat, KKV, intézmény és oktatási intézmény, egy-egy szemléletformáló szakmai előadást kap ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy Zöld IrodaZöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében. A díjazott vállalatok féléves egyesületi próbatagságot is kapnak a KÖVET-től.

A kampányban résztvevő legeredményesebb nagyvállalat az előadások mellett egy Csimpánz Örökbefogadást is kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program).

  • Nagyvállalat kategóriában díjazott: Decathlon

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

  • KKV kategóriában: Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt, Kecskemét
  • Intézmény kategóriában: Kecskeméti Katona József Könyvtár
  • Oktatási intézmény kategóriában: Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola, Budaörs

Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a részvételről, a kampányhoz 2022-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

A kampányhoz eddig csatlakozó, több mint 1000 gyűjtőpont között vannak visszatérők, és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, egyetemek, intézmények, vállalatok, üzletek, irodák, rendelők, könyvtárak, bevásárlóközpontok, nemzeti parkok, múzeumok, kereskedelmi- és ipari kamara, szálloda, színház, edzőterem állatkert és még sorolhatnánk.  

A Pécsi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Programján belül idén tavasszal 25 gyűjtőpontot mozgósított, eredményességük harmadik éve töretlen három megye – Baranya, Somogy és Tolna – óvodái és iskolái körében.

 „Together we can! Together we will!” – „Együtt meg tudjuk csinálni! Együtt meg fogjuk tenni!” –  Dr. Jane Goodall

“A gyűjtődobozokat egymás közt csak a remény dobozainak hívjuk (a tartalmukkal, a használt készülékekkel csökkenthetjük a bányászati tevékenységet) amivel segítenek a kongói embereknek, és hozzájárulnak a gorillák, csimpánzok és az élőhelyeik fennmaradásához. Köszönjük a kampányban résztvevőknek a reményt.” – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

„Egyre több mobiltelefont hoznak be hozzánk, a KÖVET Egyesület irodáiba, mivel mi is nyitott gyűjtőpont vagyunk. Idén tavasszal magánszemélyek, családok, szociális intézmény, közeli szálloda, valamint egy edzőterem gyűjtését is nálunk adták le. A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló, használaton kívüli telefonokat, táblagépeket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik. Észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra és a körforgásos gazdaságra, valamint az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálás.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldásra. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. A szemléletformálás mellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. (részletes alcélok a mellékletben olvashatók)

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

Csatlakozzon Ön is 2022 szeptemberében, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont! Ide kattintva regisztrálhat!

További információ:

Kádár András, főtitkár, Jane Goodall Intézet, +36 30 724 0274

www.janegoodall.hu / akadar@janegoodall.hu

Bíró Imola, kommunikációs vezető, KÖVET Egyesület, +36 20 317 2389

www.kovet.hu / biro@kovet.hu

A kampány szakmai partnere az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület. www.emla.hu

Melléklet:

Az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. Ide vonatkozó alcélok:

9Ipar, innováció és infrastruktúra
9.42030-ra az erőforrások hatékonyabb felhasználása, valamint a tiszta és környezetbarát technológiák és ipari eljárások alkalmazása révén fenntartható szintre fejlesztjük az infrastruktúrát és korszerűsítjük az ipart minden országban, az egyes országok egyedi adottságainak figyelembe vételével.
12Felelős fogyasztás és termelés
12.1Végrehajtjuk a Fenntartható fogyasztásra és termelésre vonatkozó tízéves kerettervet, úgy hogy abban minden állam részt vesz, a fejlett államok vállalnak kezdeményező és vezető szerepet, és figyelembe vesszük a fejlődő államok képességeit és fejlettségét.
12.22030-ig megvalósítjuk a természeti erőforrásokkal való fenntartható és hatékony gazdálkodást.
12.42020-ra elérjük, hogy a vegyszerek és hulladékok egész életciklusuk során való használata és kezelése környezetvédelmi szempontból megfelelően és az elfogadott nemzetközi keretmegállapodásokkal összhangban történjen, és jelentősen csökkentjük azok levegőbe, vízbe és talajba történő kibocsátását, hogy minimalizáljuk az emberi egészségre, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásukat.
12.52030-ig jelentősen csökkentjük a hulladéktermelést megelőzés, csökkentés, újrahasznosítás és újra használat révén.
15Szárazföldi ökoszisztémák védelme
15.5Sürgős és jelentős mértékben beavatkozunk a természetes élőhelye leromlásának csökkentése érdekében, megállítjuk a biológiai sokféleség csökkenését, és 2020-ra megvédjük a veszélyeztetett fajokat, megakadályozzuk kipusztulásukat.
17Partnerség a célok eléréséért
17.10Elősegítjük egy a Kereskedelmi Világszervezet alatt működő, mindenkire kiterjedő, szabályszerű, nyílt, minden megkülönböztetéstől mentes, méltányos többoldalú kereskedelmi rendszer működését, többek között a dohai tárgyalási forduló befejezésével.
17.17Ösztönözzük és elősegítjük a közszféra, köz- és magánszféra, illetve civil társadalom szereplői között a hatékony partnerséget, az ilyen együttműködések tapasztalataira építve, stratégiáikból merítve.