HETES Webinár

Föld Napján, 2020. április 22-én rendezte meg a KÖVET Egyesület az első HETES webinarját 22 részvevővel. A program bemutatása egy óra alatt történt meg, utána kérdések feltevésére volt lehetőség.

Először Herner Katalin, a KÖVET ügyvezetője üdvözölte a résztvevőket és röviden bemutatta az egyesületet. Internetes kérdőív segítségével feltérképeztük a résztvevők elképzelését és múltbéli tevékenységüket energetikai beruházások terén. Lényeges kérdés volt itt az elvégzett beruházások finanszírozása.

Majd Dr. Trenyik Tamás projektmenedzser bemutatta a program indulását, eddig elért eredményeit és várható kifutását.

A program gyors ismertetése után Jónás László, ADB elnök és Lokalizáció Kft. ügyvezetője következett. Jónás László elmondta: a Lokalizáció Kft., a KÖVET Egyesület és a MagNet Közösségi Bank által létrehozott szervezet, amely Magyarországon a HETES program csomópontjaként működik, azaz keresi és generálja az energetikai megtakarítást eredményező projekteket, felkutatja a forrást biztosítókat és segítséget nyújthat a technnológia kiválasztásában és a technikai kérdések eldöntésében. A pénzügyi előnyök ismertetésénél kitért a befektetők és a beruházók számára elérhető pénzügyi előnyökre is. Egy már előrehaladott tervezési fázisban lévő projekt példáján keresztül bemutatta a rendszer felépítését és működését: egy zalai kisváros termálfürdőjének napelemes rendszerrel jelentősen lehetne csökkenteni az energiaköltségét. Az üzemeltető cég azonban nem rendelkezik a szükséges forrásokkal és hitelképessége is kérdéses. A HETES rendszerben azonban pl. az önkormányzat, helyi vállalkozások, helyi polgárok, szobakiadók, étteremtulajdonosok által saját számlájukon lekötött betétjük révén biztosítékot nyújthatnak a beruházási hitel felvételéhez. A lekötött betéteket később, a projekt megvalósulása után és jövedelemtermelése fázisában fokozatosan felszabadíthatják, és a megérdemelt kamattal együtt felvehetik. Így gyakorlatilag létrejött a pénzt rendelkezésre bocsátó, a beruházást elvégző cég és a tulajdonos önkormányzat win-win-win esete, ahol egy negyedik nyertes is van: a környezet, amelynek terhelése így jelentősen lecsökkent.

A bemutatást követő kérdés-válasz szekcióban a résztvevők sok kérdést fogalmaztak meg a finanszírozási rendszerről. A technikai kérdéseken túl az energiaközösségek kérdése is többször felvetődött. Bár az energiaközösségek témaköre igen friss, az már látható, hogy ezek finanszírozásában a HETES-rendszer remekül alkalmazható.

További információ: Dr. Trenyik Tamás, KÖVET Egyesület

e-mail: trenyik@kovet.hu