Ipari szennyvíztisztító prototípus látogatás a LIFE-CLIMCOOP projekt keretében – beszámoló

A LIFE-CLIMCOOP projekt keretén belül április 17-én, egy csoportos terepi bejárás keretében vállalati szakemberek számára bemutattuk a kazincbarcikai BorsodChemnél, a projekt partnerénél, megvalósult szennyvíztisztító prototípust. A berendezést a cég külső szolgáltatóval együtt fejlesztette ki azzal a céllal, hogy a technológiában keletkező különböző minőségű szennyvizeket tisztítsa meg olyan szintre, amely kazán betáp víznek is megfeleljen.

A prototípus óránként 1-3 köbméter víz megtisztítására alkalmas. A jelentősége, hogy középtávon üzemi méretű tisztító beüzemelésével a vállalat csökkentse a Sajóból történő friss víz kivételt.

Az érdeklődők megtekintették a LIFE-CLIMCOOP projekt egyéb eredményeit, úgymint a 140 frissen telepített őshonos fát és a zöldtetős buszmegállót a telephelyen, valamint a projekt keretében készült falfestményeket, amelyek a Klímaváltozás tényére hívják fel a figyelmet Kazincbarcikán, hozzájárulva a lakosság klímatudatosságához.

További információ a berendezésről korábbi közleményünkben olvasható: Fenntartható vízgazdálkodással a hatékony klímaadaptációért – KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért (kovet.hu)