Köszönjük, hogy velünk voltak 2022-ben!

Kedves Tagjaink, Partnereink és Barátaink!


A 2022-es év a KÖVET csapat számára a nagy utazások és a nemzetközi kitekintések éve volt. Itthon megtapasztalhattuk, hogyan érik be sokéves munkánk és fordulnak hozzánk egyre többen a vállalatok közül, hogy fogjuk a kezüket és vezessük őket a fenntarthatóság útján.

Nemzetközi projektjeink keretében olyan utazásokra került sor tavaly, amelyek a Covid-19 vírus miatt elmaradtak vagy az online térre korlátozódtak. A LIFEproETV projekt keretében újra találkozott a nemzetközi konzorcium Brüsszelben és Rómában, hogy egyeztessenek a projekt előrehaladásával kapcsolatban, és lobbizzanak az ETV népszerűsítése érdekében. A LIFE-Climcoop projekt keretében nyáron Szlovákiába látogatott el a hazai csapat, ősszel pedig Spanyolországban, Murciában töltöttek el pár napot azzal, hogy megismerkedjenek más LIFE projektek eredményeivel. A Build Green projekt első tanulmányútja szintén Spanyolországba, ám egy más vidékre, Észak-Cantabriába vezetett. Nemzetközi útjainkról rövid napi beszámolókat olvashattak az érdeklődők online csatornáinkon, így ők sem maradtak le a legfontosabb eseményekről. A tanulmányutak tapasztalatai azt mutatják, hogy nemzetközi téren is figyelemreméltók a célkitűzéseink és eredményeink – akár a tagságra akár a KÖVET-re gondolunk – amelyeket bátrabban kell kommunikálnunk.

Hatékony és remek eszközök állnak rendelkezésünkre az online térben, amelyekkel nemzetközi találkozókat szervezhetünk, konferenciákat közvetíthetünk és utazások helyett csökkenthetjük a lábnyomunkat. Ennek ellenére a találkozókon a személyes részvétel hangulatát és varázsát sem a Zoom sem a Teams nem tudja helyettesíteni, a közös kalandok, terepi bejárások, a nevetések a szünetekben, a kávézások és közös ebédek közelebb hoztak bennünket a nemzetközi és a hazai partnerekkel. Két rohanás között jutott egy kis idő arra is, hogy megismerjük egymás emberi oldalát. A személyes részvételű rendezvények itthon is újra egyre gyakoribbak, ezt mi magunk is megtapasztalhattuk. Köszönjük partnereinknek a sok meghívást, amelyek során egy-egy fenntarthatósági szakmai konferencián előadóként vagy vendégként részt vehettünk.

Vegyük sorra együtt a 2022-es év legfontosabb KÖVET-es eseményeit, eredményeit:
Januárban, ahogy már évek óta tesszük ezt, az Elnökséggel közösen két napra elvonultunk Vácra és egy coach segítségével rendeztük sorainkat, és megterveztük a KÖVET 2022-es évét. 

A korábbiak folytatásaként 2022-ben is fél éven keresztül minden szerdán lehetett velünk találkozni, az IPOSZ-szal közös, a „KKV-k környezettudatosságának fokozása” című képzéssorozat keretében, amely során az energiától a hulladékig több környezeti témát igyekeztünk közelebb hozni a legkisebb vállalkozásokhoz. 

Március 21-én megtartottuk a 35. éves Rendes KÖVET Közgyűlést, hibrid formában, élőben a helyszínen a házigazdánk a BKM Nonprofit Zrt. volt. 2021. évi pénzügyi és szakmai beszámolónkat a Közgyűlés elfogadta, valamint döntött a 2013-óta változatlan tagdíjak emeléséről. Lemondott elnökségi és FEB tagok helyett újakat választottunk, Fóris Ferencet (Foris & Társa Kft.) FEB tagként, Gyökeres Sándort (Büchl Hungaria Környezetvédelmi Szolgáltató Kft.) és Závoczky Sándort (Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft.) pedig elnökségi tagként köszönthettük. Dr. Tóth Gergelyt újra megválasztotta négy évre a Közgyűlés főtitkárnak. A remek hangulatú közgyűlésen bemutatkozhattak új tagjaink, és jutott idő a kötetlen beszélgetésre is.

Márciustól júniusig folytattuk a „Passzold vissza, Tesó!” kampányt partnereinkkel. 2022 első felében a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával sikerült újabb célcsoportokat elérnünk, gyűjtésre mozgósítottuk a fővárosi kerületi önkormányzatokat. A kampány 2022-es eredménye: 1383 kg visszagyűjtött készülék! A kampány keretében számos előadást tartottunk, interjút adtunk, és az év végére már több mint 1000 gyűjtőpont csatlakozott hozzánk.

Egy verőfényes májusi napon irodáinkból kiszabadulva a Kihívás Napján vettünk részt Kaposváron, a Deseda-tónál. Együtt futottunk, kerékpároztunk, eveztünk. A sárkányhajó irányítása és hajtása során magunk is megtapasztaltuk, hogy akkor működik rendesen minden és hasítunk előre, ha összhang van közöttünk és mindenki a számára megfelelő helyet foglalja el.

Majd csatlakoztunk a “TeSzedd!” szemétgyűjtő kampányhoz is, amely során kollégáink és önkénteseink a Deseda partján gyűjtöttek több zsák hulladékot.
Júniusban Erdélyben egynapos workshopot tartottunk, vendéglátónk a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért volt. Arról beszélgettünk az erdélyi szervezetek képviselőivel, hogy milyen intézkedéseket hoznak a magyarországi vállalatok a fenntarthatóság érdekében. Közösen megvizsgáltuk, hogy átvehetőek-e a módszerek, van-e a romániai gazdasági viszonyokban is használható eszköz. A Zoomon is közvetített rendezvényre a Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program (2022) keretében kerül sor, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kezelésében.

2022-ben a Globális túllövés napja július 28-ára esett, ezen a napon arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az emberiség erőforrás túlhasználata a biodiverzitás csökkenéséhez, rendkívül magas üvegházhatású gázkibocsátáshoz, valamint fokozott élelmiszer- és energiaversenyhez vezet. A vállalatoknak pedig azt üzentük, hogy merjenek bátran szembenézni működésük környezeti hatásaival, számolják ki saját lábnyomukat és találják meg az innovatív megoldásokat működésük környezeti terheinek csökkentésére, akár kis lépésekben is. A lakosság számára kifejlesztett ökolábnyom kalkulátorral magánszemélyek pár perc alatt kiszámolhatják ökolábnyomukat. okolabnyom.kovet.hu

A nyár folyamán alkalmat teremtettünk arra, hogy még egyszer lemenjünk a Desedára és a csapat nagy része vízi sportokkal, többek között SUP-olással töltötte a napot. A nap tanulságául szolgált, hogy néha bizony ki kell mozdulni a komfortzónánkból és bátran kipróbálni új dolgokat, hogy új tapasztalatokat gyűjtsünk és fejlődjünk.

A nyári pihenést követően szeptember közepén „Milyen az irodád? Még nem zöld?” címmel tartottunk kerekasztal beszélgetést kezdő és feketeöves zöld irodásokkal, és innovatív környezetbarát irodai megoldásokat kínáló szolgáltatókkal a zöld irodai működés témájában. Bemutattuk erről szóló rövid animációs videónkat is, melynek elkészülését Újbuda Önkormányzata támogatta. A kerekasztal beszélgetésről szóló rövid beszámolónk itt olvasható: „Milyen az irodád? Még nem zöld?!” – Beszámoló a Zöld Iroda kerekasztal kerekasztal beszélgetésről . A projekt keretében novemberben egy ingyenes „Zöld Iroda és Zöld Rendezvény” címmel online workshopot is tartottunk.

Szeptemberben Kazincbarcikán megtartottuk a LIFE Climcoop projekt féléves konferenciáját, „Vihar, aszály, hőség… RIADÓ!” címmel, több mint 80 fő részvételével. A konzorciumi szervezésben lebonyolított nagy sikerű konferenciáról szóló beszámolónk itt olvasható: Vihar, aszály, hőség…RIADÓ!Az év során számos ingyenes webinárt tartottunk projektjeink és pályázataink keretében: SDG, ETV, Passzold vissza Tesó!, Zöld Iroda és Zöld Rendezvény, klímaalkalmazkodás, IPOSZ projekt. Oktatóként munkatársaink részt vettek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vállalatok fenntarthatóságát javító országos mentorprogramján 6 helyszínen, valamint a Green Brands Akadémia fenntarthatósági menedzserképzésén.

2022. december 2-án Rendkívüli Közgyűlést tartottunk, amelynek okául szolgált, hogy Dr. Tóth Gergely lemondott főtitkári tisztségéről. A Közgyűlés új főtitkárként 2023. január 1-jétől Baka Évát választotta meg, aki már korábban elnökségi tagunk volt, remek környezetvédelmi és kommunikációs szakember, szakterülete a hulladékfeldolgozás, korábban az Italos Karton Egyesülés ügyvezetője volt. Rövid bemutatkozója honlapunkon olvasható.

2022. december 7-én tartottuk a 27. KÖVET Konferenciát, „ESG menti meg a világot?” címmel, az eseményt egy mértékadó szakmai műhelynek szántuk tagvállalataink és a fenntarthatóság iránt elkötelezett szervezetek számára. Több mint száz fő részvételével zajlott a találkozó, remek hangulatban, sok felszólalással, vitával. A konferencia a Zöld Rendezvény Minősítési skálán 4-es fokozatot ért el, amely jó eredménynek számít.
Rövid videós beszámolónk itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=HxDuZtPb2rI
Hosszabb szövegesés képes beszámolónk itt olvasható: https://kovet.hu/27-kovet-konferencia-beszamolo/
Az esemény záróakkordjaként elköszöntünk Dr. Tóth Gergely főtitkártól, majd pezsgős koccintással zártunk le egy 27 éves korszakot.

Az év során több tagvállalatunkkal és más szervezetekkel dolgoztunk együtt környezeti, fenntarthatósági projekteken. Karbonlábnyomot számítottunk a Magnet Közösségi Banknak, az Egis Gyógyszergyár Zrt.-nek, és a Richter Gedeon Nyrt.-nek. Zöld Iroda Programon dolgoztunk a KÉSZ csoportnál, a Güntner-Tata Hűtőtechnikánál, az Albemarle Hungary Kft.-nél, az FGSZ-nél, a BKM Főtávnál, és az MFB Zrt.-nél. Zöld Iroda Minősítést szerzett az FGSZ siófoki telephelye, az MNB, az MFB Zrt., és a BKM Főtáv egyes irodaházai.

Az év folyamán három alkalommal jelentettük meg szaklapunkat, a Lépéseket, amely immár felváltva, elektronikusan és nyomtatásban jelenik meg. A lapszámok elektronikus verziója honlapunkon is olvasható, a cikkek pedig külön cikkadatbázisban is kereshetők. Ezek voltak a Lépések fókusztémái 2022 során: a karbonlábnyom, a bolygó határai és a vízlábnyom.  

Szinte minden áltlaunk tartott előadásról, webinárról vagy konferenciáról felvételt készítettünk, Youtube csatornánkon érdemes szemezgetni a videók között. Facebook oldalunkon már 1800 fölött jár a követők száma, ezen kívül LinkedIn oldalunkon is naprakész információk találhatók közelgő eseményeinkről.

2022 egy nagyon aktív év volt, tele nyomasztó körülményekkel, szívdobogtató eseményekkel. Az év végén megpihentünk és készen állunk egy új élményekkel és munkával teli, és remélhetőleg egy kiszámíthatóbb és békésebb új évre!

Köszönjük Tagjainknak és Partnereinknek, hogy ebben az évben is kitartottak mellettünk!

Köszönjük az Elnökségnek és a Felügyelőbizottság tagjainak, hogy aktívan segítették munkánkat!

Tartson velünk Ön is, tegyük együtt fenntarthatóbbá a világot! Kövesse eseménynaptárunkat, találkozzunk a következő KÖVET rendezvényen!

Kaposvár-Budapest, 2023. január 10.
 
Üdvözlettel:
Herner Katalin, ügyvezető igazgató
és a KÖVET csapat