KÖVET 25 Program – Felhívás

Mutassa be és mérettesse meg vállalata/intézménye/szervezete környezeti és társadalmi teljesítményét, intézkedéseit és hatását az elmúlt 5 évből!

A KÖVET Egyesület 25 évében kifejlesztett pályázatok:

 • Ablakon Bedobott Pénz – Környezeti Megtakarítási Díjak
 • VF Piac – Felelős Vállalati Díjak
 • Zöld Iroda, Zöld Munkahely

Vállalata jeleskedik a fenti területeken?

Induljon el a KÖVET Egyesület 25 éves jubileumi programján, és érdemelje ki a díjak egyikét!            

A KÖVET 25 Program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.                

A program menete                                                                          

Felhívás 2020. április
Webinár témánként 2020. május 6., 13., 20., 27.
Szándéknyilatkozatok leadása 2020. július 10.
Konzultációk 2020. május-szeptember
Pályázatok benyújtása 2020. szeptember 11.
Zsűri értékelése 2020. szeptember 30.
Díjátadó, az eredmények bemutatása, konferencia és kiállítás 2020. október 20-21.

 

Jelentkezés

Jelentkezni a pályázatoknál részletezett feltételekkel, elsőként kapcsolattartói regisztrációval lehet, majd a szándéknyilatkozat kitöltésével, amely letölthető a www.kovet.hu oldalról. A szándéknyilatkozatot elektronikus úton kell eljuttatni a KÖVET Egyesülethez, a palyazat@kovet.hu e-mail címre, 2020. július 10-éig.

A KÖVET munkatársai webinárokkal és online konzultációs lehetőséggel segítik a pályázatok elkészítését.

 

 Részvételi díjak*

Kategória teljes Részvételi díj KÖVET tagoknak Programba visszatérő kedvezmény Partneri kedvezmény  

további 2. és 3. program

díja

 

 

Nagyvállalat 500 000 Ft 30% 15% 15% programon-ként 30% kedvezmény a részvételi díjból
Középvállalkozás

 

300 000 Ft
Kisvállalkozás

 

150 000 Ft
Mikro vállalkozás

 

100 000 Ft
Nagy non-profit szervezet/intézmény

 

100 000 Ft
Közepes non-profit szervezet/intézmény

 

50 000 Ft
Kis non-profit szervezet/intézmény

 

30 000 Ft

*A részvételi díj tartalmazza a szervezési költségeket, szakmai tanácsadást, webinárokon való részvételt, megjelenést az online gyűjteményben, valamint részvételt a konferencián és kiállításon 2 fő részére, teljes ellátással.

Vállalati/szervezeti kategóriák

Nagyvállalat: ≥ 250 fő alkalmazotti létszám, > 50 millió € éves nettó árbevétel vagy > 43 millió € éves mérlegfőösszeg

Középvállalkozás: 50-249 fő közötti alkalmazotti létszám, ≤ 50 millió € éves nettó árbevétel vagy ≤ 43 millió € éves mérlegfőösszeg

Kisvállalkozás: 10-49 fő közötti alkalmazotti létszám, ≤ 10 millió € éves nettó árbevétel vagy ≤ 10 millió € éves mérlegfőösszeg

Mikro vállalkozás: < 10 fő alkalmazotti létszám, ≤ 2 millió € éves nettó árbevétel vagy ≤ 2 millió € éves mérlegfőösszeg

Nagy non-profit szervezet/intézmény: ≥ 150 fő alkalmazotti létszám

Közepes non-profit szervezet/intézmény: 25-149 fő közötti alkalmazotti létszám

Kis non-profit szervezet/intézmény: < 24 fő alkalmazotti létszám

Kedvezmények

A részvételi díjakból kedvezményt biztosítunk:

 • KÖVET – tagvállalatok számára 30% kedvezmény,
 • A szakmai partnerszervezetek tagjai 15% kedvezményben részesülnek. Szakmai partnereink: BCSDH, Effekteam, GreendBrands, HUGBC, KSZGYSZ, Magnet Közösségi Bank, MGYOSZ, MLBKT, MPRSZ, Német-Magyar Tudásközpont Kft.
 • A programba visszatérő résztvevők számára 15% kedvezmény.
 • Az első után minden további programonként 30% kedvezmény a részvételi díjból.
 • A kedvezmények közül csak egy vehető igénybe!

Miért érdemes csatlakozni?

 

 • Bemutathatja a vállalat/szervezet a környezeti és társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedéseit, programját.
 • A pályázati anyagban bemutatott intézkedések és programok hitelességét a KÖVET szakértői ellenőrzik.
 • A legkiválóbb intézkedéseket, programokat a szakmai zsűri díjakkal jutalmazza. A díjakat ünnepélyes keretek közt, a október 20-21-ére tervezett XXV. KÖVET Konferencia és kiállítás keretein belül vehetik át a díjazott szervezetek képviselői.
 • A díjazott szervezetek sikeres intézkedéseikkel tovább juthatnak a 2022-es Európai Üzleti Díj a Környezetért elnevezésű nemzetközi versenyre (European Business Awards for the Environment). A KÖVET Egyesület tagja az Országzsűrinek.
 • A résztvevő szervezetektől 1 fő 2021-ben ingyenesen részt vehet egy KÖVET rendezvényen teljes ellátással.
 • A benyújtott intézkedések és programok a KÖVET honlapján jelennek meg, a díjazott intézkedések és programok a Lépések szaklap különszámában nyomtatva 2020 őszén és a sajtóközleményekben is megjelennek.
 • A KÖVET 25 Programról és a díjazott intézkedésekről a program médiatámogatói és szakmai partnerei beszámolnak.
 • A díjazott szervezetek féléves KÖVET tagságot

 

A szakmai zsűri tagjai:

 • Győri Zsuzsanna, a BGE Pénzügyi és Számviteli Kar egyetemi docense
 • Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezető igazgatója,
 • Lévai Gábor, a Magnet Közösségi Bank Impact Managere,
 • Molnár Klára, az Effekteam igazgatója,
 • Ódor Erzsébet, a Sanofi Aventis Zrt. HSE Managere, Európa és Afrika régió, a KÖVET Egyesület elnöke
 • Dr. Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület főtitkára, a KE egyetemi tanára,
 • Zilahy Gyula, a BME tudományos és nemzetközi dékánhelyettese
 • további zsűritagok felkérés alatt.

 

XIII. Ablakon Bedobott Pénz – Környezeti Megtakarítási Díjak

Megvalósult szervezeténél az elmúlt 5 évben olyan környezetvédelmi, energetikai intézkedés, amely egyben gazdasági hasznot is hozott? Csatlakozzon programunkhoz, mutassa be fejlesztését és nyerje el a 2020-as Környezeti Megtakarítási díjak egyikét!

A programról

Az Ablakon Bedobott Pénz (ABP) Program keretében a KÖVET Egyesület 2002 óta gyűjti azokat az intézkedéseket, projekteket, beruházásokat, amelyek környezeti és gazdasági szempontból is előnyösek. Esettanulmányokon keresztül mutatja be, hogy a környezetvédelemre fordított kiadások nem ablakon kidobott pénzt jelentenek, hanem pénzügyileg is megtérülhetnek, és gazdasági haszonhoz, előnyhöz juttathatják a környezettudatos vállalkozásokat, szervezeteket.

A KÖVET Egyesület 2020-ban XIII. alkalommal szervezi meg az Ablakon Bedobott Pénz Programot. A résztvevő szervezetek kétoldalas esettanulmányban mutatják be az elmúlt években sikeresen megvalósított intézkedéseiket, azok megtérülési idejét, környezeti megtakarítási eredményeit. Az esettanulmányokat a www.kovet.hu oldalon található online adatbázisban gyűjtik a szervezők, a díjazott intézkedések a KÖVET 25 LÉPÉSEK különszámában jelennek meg 2020 októberében.

ABP letölthető kiadvány: https://kovet.hu/letoltheto-abp-esettanulmanyok/

ABP Intézkedések Adatbázisa: https://kovet.hu/abp/

Részvételi feltételek:

A programra olyan 5 éven belül megvalósult környezetvédelmi beruházásokkal, intézkedésekkel lehet jelentkezni, melyek gazdaságilag megtérülnek. A jelentkezés feltétele, hogy a fejlesztéseket bemutató, részletes adatok rendelkezésre álljanak (számszerűsített környezeti javulás, beruházási költség, éves működtetési költség, éves megtakarítás és megtérülési idő).

A benyújtott intézkedéseknek minden esetben már megvalósult, működő és pénzügyileg megtérülő fejlesztéseknek kell lenniük, de a megtérülés a program jelentkezési határidején is túlnyúlhat. A jelentkezők szervezetenként legfeljebb 5 különböző intézkedéssel vehetnek részt a programban. Lehetőség van arra is, hogy két vállalat vagy szervezet közösen megvalósított fejlesztését, közös esettanulmányban mutassa be.

A KÖVET szakértői az intézkedéseket auditálják, majd független, szakmai zsűri dönt, kik kapják a 2020-as Környezeti Megtakarítás Díjakat.

Díjak:

 • A legszebb mosott gyümölcs tálban: ráfordítást nem igénylő vagy azonnal megtérülő intézkedések.
 • A legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs: három éven belül megtérülő beruházások.
 • A legnagyobb magasan csüngő gyümölcs: három éven túl megtérülő beruházások.
 • Karbon-megtakarítás különdíj: a legnagyobb CO2 egyenérték kibocsátás-csökkentést eredményező intézkedés.

 

 

VF (Vállalati Felelősség) Piac – Felelős Vállalati Díjak

Vállalata felelősen bánik munkavállalóival, partnereivel, érintettjeivel? Szívesen beszámolna társadalmi felelősségvállalási programjáról? Tegye ki az utóbbi 5 év eredményeit a Vállalati Felelősség Piac asztalára és pályázzon a Felelős Vállalati Díjak egyikére!

 

A programról

A CSR Piac (CSR MarketPlace) a CSR Europe által 2005-ben útjára indított kezdeményezés, amely informális környezetben biztosít lehetőséget a vállalati társadalmi felelősségvállalás jógyakorlatainak megosztására, bemutatására. A CSR Piac vonzereje a személyes tapasztalatcsere lehetősége: a piactéren a vállalatok a társadalmi felelősségvállalás területén bevezetett innovatív és példaértékű megoldásaikat mutatják be az érdeklődőknek, akik így megismerhetik a számukra releváns problémák megoldásait, valamint új ötletekkel gazdagodhatnak.

A KÖVET a négy alkalommal (2009, 2011, 2013 és 2015-ben) megrendezett sikeres CSR Piac után, a KÖVET 25 Program részeként 2020-ban meghirdeti az immár VF – Vállalati Felelősség Piac-ra keresztelt programját.

Részvételi feltételek

A VF Piacra benyújtott pályázatok közül szakmai zsűri választja ki a díjakra érdemeseket. Minden intézkedést bemutatunk a 2020. október 20-21-én tartandó kiállításon és online katalógusban.

A programon való részvételre az alábbi három kategóriában lehet pályázni, 5 évnél nem régebbi, megvalósult intézkedésekkel:

 1. VF – Vállalati Felelősség intézkedések kategória

A VF intézkedések kategóriában kézzelfogható, követendő megoldásokat keresünk. A vállalati felelősség bármely területéről várjuk a legötletesebb, leginnovatívabb, legkiválóbban megvalósított programokat, melyek más vállalatok számára is példaértékűek lehetnek. Megadott témáinkon (átláthatóság, civil-vállalati együttműködés, érintettek bevonása, felelős beszállítói lánc, felelős marketing és kommunikáció, környezetvédelem, termékfejlesztés és innováció, vállalati önkéntesség) kívül várjuk a vállalatok egyéb területeken elért sikereinek leírását is.

 

 1. Legjelentősebb hatást elérő VF intézkedés – Hatásmérés

Pozitív társadalmi hatás alatt a kedvezményezettek életében hosszútávon bekövetkező kedvező változást értjük. A hatásmérés olyan szisztematikus adatgyűjtés, feldolgozás és értékelés, amely hiteles módon alátámasztja ezt a változást. Ebben a kategóriában olyan megvalósított vállalati felelősségvállalási intézkedéseket keresünk, amelyek eredménye hatásméréssel igazolt. A VF intézkedés a fentebb felsorolt témák bármelyikét érinthetik: felelős foglalkoztatás, átláthatóság, civil-vállalati együttműködés, érintettek bevonása, felelős beszállítói lánc, felelős marketing és kommunikáció, környezetvédelem, termékfejlesztés és innováció, vállalati önkéntesség.

 

 1. Valóban Felelős Vállalat (VFV) kategória

A Valóban Felelős Vállalat kategóriával célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a vállalati felelősség mély értelmezésére, a valódi vállalati felelősségvállalásra. Olyan vállalkozások pályázatát várjuk, melyek a Valóban Felelős Vállalatra jellemzően működnek: optimális méretű, a helyi gazdaságban szerepet vállaló, valódi szükségletet kielégítő terméket vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozás, amely méltányosan bánik érintettjeivel és a profitra eszközként és nem célként tekint. Részletes leírás a VFV modellről a https://kovet.hu/kovet-25/ oldalon elérhető.

 

Díjak

 • 2020 Valóban Felelős Vállalata Díj,
 • 2020 Legkiválóbb VF Megoldása Díj,
 • 2020 Legjelentősebb hatású VF Megoldása Díj,
 • 2020 Legkiválóbb Kisvállalati CSR Díja – mikro-és kisvállalati kategóriában,
 • 2020 VF Közönségdíj – a kiállítás résztvevőinek online szavazatai alapján odaítélt díj.

 

CSR Piac adatbázis: http://www.csrpiac.hu/csr_adatbazis.html

CSR Piac Katalógus 2015: https://kovet.hu/wp-content/uploads/2019/10/csr_katalogus_0525.pdf

 

Zöld Iroda/Zöld Munkahely pályázat

 

Megmutatná, mennyire zölden működik irodája/munkahelye? Beépítette a környezetvédelem szempontjait vállalata/szervezete működésébe? Anyag és energiatakarékos irodát/munkahelyet működtet? Munkatársai „zöld szemüvegben” végzik a munkájukat?

A programról

Jelentkezzen a KÖVET 25 Program keretében meghirdetett Zöld Iroda/Zöld Munkahely pályázatra, melynek célja a környezet- és emberbarát irodák és munkahelyek kialakítása, az alkalmazottak környezettudatosságának erősítése, az irodák és munkahelyek környezeti terhelésének csökkentése.

Miért érdemes részt venni a pályázatban?

 • A pályázat keretet ad a munkahelyi zöld törekvéseknek
 • Jó gyakorlatok, megoldások, ötletek az irodai/munkahelyi zöldítéshez
 • Munkatársak környezeti tudatossága, elkötelezettsége fejleszthető
 • Más szervezetekkel való megmérettetés motiváló tényező lehet
 • Szervezete elnyerheti a Zöld Iroda/Zöld Munkahely Díjak egyikét
 • Nyomon követheti zöld intézkedései hatását
 • Bemutathatja az otthoni munkavégzés megoldásait

Részvételi feltételek

A pályázatra jelentkezők esettanulmány formájában mutatják be az elmúlt

5 évben megvalósított irodai környezetvédelmi, zöld intézkedéseiket és azok hatását,

eredményeit. A legeredményesebb, legkreatívabb és a munkatársak legnagyobb arányát

mozgósító intézkedéseket a szakmai zsűri díjakkal jutalmazza.

 

Díjak

 • 2020 Legzöldebb Irodája Díj non-profit / intézmény
 • 2020 Legzöldebb Irodája Díj kis, közepes és nagy iroda kategóriában
 • 2020 Legzöldebb Munkahely Díj kis, közepes és nagyvállalat kategóriában

Zöld Iroda Zsebkönyv: http://www.mklu.hu/pdf/ekop_uee/zizs.pdf

Zöld Iroda Katalógus 2013: https://kovet.hu/kiadvanyok/zold-iroda-katalogus-2013_vegleges/

További információ:

Biró Imola, kommunikációs munkatárs, KÖVET Egyesület

E-mail: biro@kovet.hu, Tel: +36 20 317-2389

www.kovet.hu