„Passzold vissza, Tesó!” – 2021 végén már 5 tonnánál jár a kampány eredménye!

A négy éve futó „Passzold vissza, Tesó!” kampányban, 2021 őszén visszagyűjtött mobiltelefonok mennyisége: 99 gyűjtőponton – 1275 kg! A szervezők elégedettek az eredménnyel és köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját! 

A 2018-ban indított kampány eddigi eredményeivel együtt mára összesen 800 gyűjtőpont részvételével, több mint 5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze. A kampányhoz 2022-ben is lehet csatlakozni, tavasszal újraindul a gyűjtés!

Negyedik éve tart a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Idén is további gyűjtőpontok csatlakoztak a kampányhoz. Számos, a gyűjtésben résztvevő szervezet belső kommunikációs kampányt, szemléletformáló eseményeket, előadásokat szervezett, így tudták aktívan mozgósítani a környezetüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba. A gyűjtők munkáját ősszel is tájékoztató webinárral és animációs videófilmmel segítették a szervezők. A video és a webinár felvétele a KÖVET Egyesület youtube csatornáján megtekinthető. A kampány támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Íme a  díjazottak listája:

A kampányban résztvevő legeredményesebb nagyvállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program)

  • Az örökbefogadást kapta: MVM Services Zrt. (Budapest és Szeged)

A kampányban résztvevő legjobban teljesítő KKV, intézmény és szervezet, valamint a különdíjasok szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy Zöld IrodaZöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében.

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

  • KKV kategóriában: STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft., Sopron
  • Intézmény kategóriában: Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, Budapest
  • Szervezet: Szentiváni Öko Szeglet Egyesület, azaz SZÖSZ, Győrszentiván

 

Két különdíjat is odaítéltek a szervezők:

  • A Pécsi Tudományegyetem ősszel felhívást adott közzé a hazai egyetemek számára, hogy csatlakozzanak ők is a kampányhoz. Ezen kívül három megyére kiterjedő saját kommunikációs kampányukkal, kimagasló eredménnyel zárták a félévet. Sikerük díja egy Kommunikációs Különdíj.
  • A Leginnovatívabb Gyűjtőpont Különdíját a budapesti DXC Technology Magyarország Kft. A munkatársak csapatként összeállva átnézték a készülékeket, megjavították, amit lehetett és egy hajléktalanokkal foglalkozó alapítvány számára felajánlották a már működőképessé tett mobiltelefonokat. Ezzel a kampány új irányát mutatták meg, vagyis a javítás, újrahasználat lehetőségét.

 

A szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A kampányhoz 2021-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

A kampányhoz eddig csatlakozó közel 800 gyűjtőpont között vannak visszatérők és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, szálloda, könyvtár, színház, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi, ipari és agrárkamara, minisztérium, bíróság és még sorolhatnánk.

 

„Together we can! Together we will!” – „Együtt meg tudjuk csinálni! Együtt meg fogjuk tenni!”- Dr. Jane Goodall

„Köszönjük szépen minden résztvevőnek, aki hozzájárult a tavaszi kampány sikeréhez! Mi úgy hívjuk ezeket a mobilgyűjtő dobozokat, hogy a „remény dobozai”, mert reményt adnak minden főemlősnek, a csimpánzoknak, gorilláknak, a bonobóknak és a kongói térségben élő helyi közösségeknek is, hogy jobbá válhat az életük. Ez a kampányunk és a Jane Goodall Intézet legfőbb célja.”  – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

 

Gratulálunk minden résztvevőnek az eredményes gyűjtéshez, köszönjük, hogy csatlakoztak a kampányhoz! A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálásra.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldására. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. Emellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. (az alcélok a mellékletben olvashatók)

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

A kampány folytatódik, 2022 folyamán is március 22-május 22. között, valamint szeptember 22-november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.

 

Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

 

További információ:

 

Kádár András, főtitkár, Jane Goodall Intézet, +36 30 724 0274

www.janegoodall.hu / akadar@janegoodall.hu

Bíró Imola, kommunikációs vezető, KÖVET Egyesület, +36 20 317 2389

www.kovet.hu / biro@kovet.hu

 

A kampány jogi szakmai partnere az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület. www.emla.hu

 

Melléklet:

Az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. Ide vonatkozó alcélok:

9 Ipar, innováció és infrastruktúra
9.4 2030-ra az erőforrások hatékonyabb felhasználása, valamint a tiszta és környezetbarát technológiák és ipari eljárások alkalmazása révén fenntartható szintre fejlesztjük az infrastruktúrát és korszerűsítjük az ipart minden országban, az egyes országok egyedi adottságainak figyelembe vételével.
12 Felelős fogyasztás és termelés
12.1 Végrehajtjuk a Fenntartható fogyasztásra és termelésre vonatkozó tízéves kerettervet, úgy hogy abban minden állam részt vesz, a fejlett államok vállalnak kezdeményező és vezető szerepet, és figyelembe vesszük a fejlődő államok képességeit és fejlettségét.
12.2 2030-ig megvalósítjuk a természeti erőforrásokkal való fenntartható és hatékony gazdálkodást.
12.4 2020-ra elérjük, hogy a vegyszerek és hulladékok egész életciklusuk során való használata és kezelése környezetvédelmi szempontból megfelelően és az elfogadott nemzetközi keretmegállapodásokkal összhangban történjen, és jelentősen csökkentjük azok levegőbe, vízbe és talajba történő kibocsátását, hogy minimalizáljuk az emberi egészségre, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásukat.
12.5 2030-ig jelentősen csökkentjük a hulladéktermelést megelőzés, csökkentés, újrahasznosítás és újra használat révén.
15 Szárazföldi ökoszisztémák védelme
15.5 Sürgős és jelentős mértékben beavatkozunk a természetes élőhelye leromlásának csökkentése érdekében, megállítjuk a biológiai sokféleség csökkenését, és 2020-ra megvédjük a veszélyeztetett fajokat, megakadályozzuk kipusztulásukat.
17 Partnerség a célok eléréséért
17.10 Elősegítjük egy a Kereskedelmi Világszervezet alatt működő, mindenkire kiterjedő, szabályszerű, nyílt, minden megkülönböztetéstől mentes, méltányos többoldalú kereskedelmi rendszer működését, többek között a dohai tárgyalási forduló befejezésével.
17.17 Ösztönözzük és elősegítjük a közszféra, köz- és magánszféra, illetve civil társadalom szereplői között a hatékony partnerséget, az ilyen együttműködések tapasztalataira építve, stratégiáikból merítve.

 

2021 őszi gyűjtőpontok:

Pécsi Tudományegyetem
MVM Services Zrt. Budapest – Szeged
Borsodi Sörgyár Kft., Bőcs
BKV Zrt.
Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium
Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
Szentiváni Öko Szeglet Egyesület, azaz SZÖSZ Győrszentiván
Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.
DXC Technology Magyarország Kft.
NAK Agrárkamara 15 gyűjtőponton
STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.
Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium
Richter Gedeon Nyrt.
Csili Művelődési Ház
csepeli Eötvös József Általános Iskola
Taksony Vezér Német Nemzetiség Általános Iskola
Csillaghegyi Általános Iskola
Semcon Kft.
Szebb Környezetünkért Egyesület
Pécsi Leőwey Klára Gimnázium
Újlengyel Általános Iskola
SOTE 
Soproni Egyetem
Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt
Képek Rékától Fotóstúdió Kecskemét
MultiContact Consulting Kft.
Mod Zrt.
Országos Betétbiztosítási Alap
nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár
Zuglói Egyesített Óvoda Hétszínvirág Tagóvodája
Hamvas Béla Városi Könyvtár
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
Makói József Attila Gimnázium
Szentendrei Rügyek és Gyökerek/ Egres Úti Tagóvoda
Szent Benedek Technikum, Szakképző Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
Karcagi Arany János Általános Iskola
Hipp Termelő és Kereskedelmi Kft.
Moszkva Antikvárium
Hamvas Béla Városi Könyvtár
Mizaru Mambou kávézó
Háry László Általános Iskola
Füge bolt és kávézó
Kisalföldi ASZC Herman Mg Tech
ESZC Bottyán János Technikum Esztergom
Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola
Természettudományi Kutatóközpont
Gasztrometál Zrt.
Kerék Általános Iskola és Gimnázium
KÖVET Egyesület Kaposvár és Budapest
MH ARB
Miskolc Zoo
Intrum Zrt.
Pais Dezső Általános Iskola
Ratkó József Városi Könyvtár
MOL kirendeltségén, az ADOTT Solutions Kft. és a Pécsi Gázautó Kft. szervezésében
Szent Gellért Általános Iskola
pécsi Vasasi Gyógyszertár
Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Agrárminisztérium
SGS HUNGÁRIA Kft.
nagykanizsai Zrínyi-Bolyai Általános Iskola Bolyai János Tagintézménye
Természettudományi Kutatóközpont
SZTE TTIK Biológia Intézet
KeddShop
Zalaegerszegi Törvényszék
Országos Széchényi Könyvtár
Újkisház utca – Újpest
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Őrszentpéter
Alsómocsolád Község Önkormányzata
simontornyai Fűben-fában Biobolt
Gyulai Autószerviz Kft.
Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola
Miskolci Nemzeti Színház
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár Balatongyörök
Katica Tanya Élményközpont
BGSZC Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma
Balassi Bálint 8 osztályos Gimnázium
Pek-Snack Kft.
FŐKERT
Nagylengyel község
Söke Hungária Ltd.
Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum
Csolnok Polgármesteri Hivatal
Budapest Bábszínház Nonprofit Kft.
Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola
Söke Hungária Kft. Halászi
Csepel Pláza – Vegán Vitamin
Vegán Állatvédelem Egyesület
Pixis Delikát
Semmelweis Egyetem Mozgásszervi Rehabilitációja
Kecskeméti Táncsics Mihály Középiskolai Kollégium
Gazdagréti Napsugár Bölcsőde
mórahalmi Szent László Katolikus Általános Iskola