„Passzold vissza Tesó!” – Eredményesen zárult a tavaszi kampány, a Covid-19 és a hőség ellenére is!

A 2021-es év is nehezen indult, de sem a Covid-19 vírus sem a hőség nem fékezte meg a mobilkampány gyűjtőit. Az idei első félév eredményei: 53 szervezet gyűjtött össze 612 kg telefont. A szervezők köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját!

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A kampány folytatódik, 2021. szeptember 22-étől november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.

 A vírushelyzet ellenére is sikerült további gyűjtőpontokat létrehozni,  a gyűjtők aktívan mozgósították környezetüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba. A gyűjtők munkáját idén tájékoztató webinár és animációs videófilm is segítette, amelyek a KÖVET Egyesület youtube csatornáján megtekinthetők. A kampány támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A legeredményesebb gyűjtők eszmei értékű díjakban részesülnek. Idén a szervezők két különdíjat is kiosztottak:

Íme a  díjazottak listája:

A kampányban résztvevő legeredményesebb vállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az Intézet programjának keretében (Csimpánz Örökbefogadási Program.)

Az örökbefogadást kapta: Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt.

A kampányban résztvevő legjobban teljesítő kisvállalat és intézmény, valamint a különdíjasok szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint egy-egy 2 órás Zöld Iroda képzést a KÖVET Egyesület szervezésében.

Az előadásokat és a képzéseket kapták:

  • Kisvállalat kategóriában: Petróczi Réka / Képek Rékától Fotóstúdió, Kecskemét
  • Intézmény kategóriában: Mercedes Benz Schule, Kecskemét

Két különdíjat is odaítéltek a szervezők:

  • A kommunikációs különdíjat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azzal érdemelte ki, hogy saját szervezésű RE-MOBIL: Újra passzoljuk vissza! elnevezésű megyei kampánya során a megyei óvodákat és iskolákat, az önkormányzatokat, a kamarai tagokat, a vállalkozásokat, és saját irodáit mozgósította. Ezen kívül a helyi gyermekeknek természetvédelmi témájú rajzversenyt szervezett és nagy energiát fordított a tagvállalatainak szemléletformálására.
  • A KÖVET Egyesület külön díjazta legeredményesebb tagvállalatát, a Richter Gedeon Nyrt .-t, hogy ezzel is ösztönözze a fenntarthatóságért elkötelezett tagság részvételét.

Az szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A kampányhoz 2021-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

A kampányhoz eddig csatlakozó közel 800 gyűjtőpont között vannak visszatérők, és sok helyszín csatlakozott újonnan. Közöttük találhatók iskolák, óvodák, civil szervezetek, intézmények, üzletek, irodák, szálloda, könyvtár, színház, kutatóintézet, nemzeti park, múzeum, kereskedelmi és ipari kamara és még sorolhatnánk.

„Together we can! Together we will!” – „Együtt meg tudjuk csinálni! Együtt meg fogjuk tenni!”- Dr. Jane Goodall

„Köszönjük szépen minden résztvevőnek, aki hozzájárult a tavaszi kampány sikeréhez! Mi úgy hívjuk ezeket a mobilgyűjtő dobozokat, hogy a „remény dobozai”, mert reményt adnak minden főemlősnek, a csimpánzoknak, gorilláknak, a bonobóknak és a kongói térségben élő helyi közösségeknek is, hogy jobbá válhat az életük. Ez a kampányunk és a Jane Goodall Intézet legfőbb célja.”  – mondta Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

Gratulálunk minden résztvevőnek az eredményes gyűjtéshez, köszönjük, hogy csatlakoztak a kampányhoz! A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és az életvitelünk környezeti hatásaival kapcsolatos szemléletformálásra. A KÖVET különdíjával a fenntarthatóságért elkötelezett tagvállalatainkat szeretnénk további gyűjtésre buzdítani.” mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldására. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. Emellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. (az alcélok a mellékletben olvashatók)

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

A kampány folytatódik, 2021. szeptember 22-étől november 22-éig van lehetőség újabb gyűjtésre.

Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

 

További információ:

 Kádár András, főtitkár, Jane Goodall Intézet, +36 30 724 0274

www.janegoodall.hu / akadar@janegoodall.hu

Bíró Imola, kommunikációs vezető, KÖVET Egyesület, +36 20 317 2389

www.kovet.hu / biro@kovet.hu

 

A kampány jogi szakmai partnere az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület. www.emla.hu

 

Melléklet:

Az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért. Ide vonatkozó alcélok:

9 Ipar, innováció és infrastruktúra
9.4 2030-ra az erőforrások hatékonyabb felhasználása, valamint a tiszta és környezetbarát technológiák és ipari eljárások alkalmazása révén fenntartható szintre fejlesztjük az infrastruktúrát és korszerűsítjük az ipart minden országban, az egyes országok egyedi adottságainak figyelembe vételével.
12 Felelős fogyasztás és termelés
12.1 Végrehajtjuk a Fenntartható fogyasztásra és termelésre vonatkozó tízéves kerettervet, úgy hogy abban minden állam részt vesz, a fejlett államok vállalnak kezdeményező és vezető szerepet, és figyelembe vesszük a fejlődő államok képességeit és fejlettségét.
12.2 2030-ig megvalósítjuk a természeti erőforrásokkal való fenntartható és hatékony gazdálkodást.
12.4 2020-ra elérjük, hogy a vegyszerek és hulladékok egész életciklusuk során való használata és kezelése környezetvédelmi szempontból megfelelően és az elfogadott nemzetközi keretmegállapodásokkal összhangban történjen, és jelentősen csökkentjük azok levegőbe, vízbe és talajba történő kibocsátását, hogy minimalizáljuk az emberi egészségre, illetve a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásukat.
12.5 2030-ig jelentősen csökkentjük a hulladéktermelést megelőzés, csökkentés, újrahasznosítás és újra használat révén.
15 Szárazföldi ökoszisztémák védelme
15.5 Sürgős és jelentős mértékben beavatkozunk a természetes élőhelye leromlásának csökkentése érdekében, megállítjuk a biológiai sokféleség csökkenését, és 2020-ra megvédjük a veszélyeztetett fajokat, megakadályozzuk kipusztulásukat.
17 Partnerség a célok eléréséért
17.10 Elősegítjük egy a Kereskedelmi Világszervezet alatt működő, mindenkire kiterjedő, szabályszerű, nyílt, minden megkülönböztetéstől mentes, méltányos többoldalú kereskedelmi rendszer működését, többek között a dohai tárgyalási forduló befejezésével.
17.17 Ösztönözzük és elősegítjük a közszféra, köz- és magánszféra, illetve civil társadalom szereplői között a hatékony partnerséget, az ilyen együttműködések tapasztalataira építve, stratégiáikból merítve.

A 2021-es kampány résztvevői:

 

AC Nielsen Piackutató Kft.
ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. központi fióktelep
Baker Hugnes Hungary Kft., Fót
Befejezte a gyűjtést. Esély Pedagógiai Közpnt EGYMI
Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és AMI 4.a
Budapest Airport Zrt.
Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal
CsudaBolt
Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola 4.a
Dombóvári József Attila Általános Iskola
Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium
Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Equinox
Eravit, Mosonmagyaróvár
Erzsébet Királyné Szálloda
Faragó Utcai Óvoda
Felsőtárkányi Művelődési Ház
Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Hajdúsámson Város Önkormányzata
HM EI Zrt., Budapest
Hunyadi Mátyás Általános Iskola
Katica Tanya Élményközpont
KEDDshop – Kicsiknek, Nagyon!
Keskeny nyomda
Magyar Posta Zrt. Hajdúböszörményi Posta
Mandalay Bolt
Mercedes Benz Schule
Miskolci Színház Nonprofit Kft.
Moszkva Antikvárium
MTVA – Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap
Német Kereskedelmi és Iparkamara
Óbudai Platán Könyvtár
Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt.
Padányi Katolikus Iskola
Pécsi Tudományegyetem
Petróczi Réka / Képek Rékától Fotóstúdió, Kecskemét
Pixis Delikát Bt.
Pro-Form Kft., Ecser
Rábapatona Község Önkormányzat
Rátay Csilla, KASKA csomagolásmentes bolt, Pusztazámor
Richer Gedeon Nyrt., Budapest
Science Park
SEMILAB ZRT.
Swicon
Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola
Szent László Általános Iskola
Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium
Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Trans-Sped Kft.
Zöld Blokk Kft.
Zöldbolt