Projektek

Helyi Energiatakarékossági Együttműködések Segítése

(EUKI – Europäische Klimaschutzinitiative, ALLIES – Aktivieren und Lernen von Lokalen Investitionen in Energieeinsparungen)

A projekt átfogó célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése érdekében költségcsökkentési lehetőségek feltárása az energia-, víz- és anyagfelhasználás, valamint a szennyvíz és hulladékok csökkentése terén, emellett olyan, klíma-védelemmel kapcsolatos energiatakarékossági beruházások megvalósításának elősegítése, amiket ma még pénzügyi intézmények nem finanszíroznak.

A projekt eredményeként a fenntartható üzleti modellek keretében olyan regionális szintű kezdeményezéseket szeretnénk elérni a jövőben, amelyek helyi kezdeményezések, előnyei is helyben keletkeznek, és a lakosság, a helyi vállalkozások és a befektetők is kézzelfogható eredményeket realizálnak.

A projekt újszerűsége abban áll, hogy Magyarországon első körben találkozik a magán-, a vállalati szféra és a bankszektor (ill. a finanszírozó réteg), hogy megtalálja a megfelelő eszközöket, és egy új típusú finanszírozási struktúrát alakítson ki, amelyek megteremtik a helyi gazdaság és környezeti fenntarthatósághoz való hozzájárulás eszközeit.

A projekt kiírója:

  1. German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation, Building and Nuclear Safety (BMUB)
  2. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

A projekt időtartama: 2018.01.01. – 2020.02.29.

Résztvevő országok/partnerek:

  1. Németország – BAUM e. V. Bundesdeutscher Arbeitskreis für umweltbewusstes Management
  2. Lengyelország – Polish Foundation for Energy Efficiency FEWE
  3. Magyarország – KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

                                                                           

Vállalati klímaadaptáció

Melyek az éghajlatváltozás legfőbb kockázatai hazánkban? Mennyiben befolyásolják ezek az üzleti szférát, a vállalatok jövőjét és mindennapjait? Melyek a legérintettebb iparágak, folyamatok, tevékenységek? Kihívásként vagy lehetőségként tekintsünk a klímakockázatokra? A klímaválság betölthet-e katalizátor szerepet, elősegítheti-e a változást?  A hazai vállalatok vajon tisztában vannak ezekkel a klímakockázatokkal és felkészültek ezek kezelésére? Mit jelent a klímaadaptáció és hogyan lehet vállalati klímaadaptációs stratégiát kiépíteni? Léteznek jó gyakorlatok, vállalatok, amelyek a klímakockázatokat megfelelően kezelik és megosztják tapasztalataikat? 

A KÖVET Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával Vállalati klímaadaptációs programot indít, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a témára és a hazai vállalatokkal és szakértőkkel együtt keresse a válaszokat a fenti kérdésekre.

A program első elemeként konferenciát tartottunk a témában 2017.november 9-én az Ökoindustria társrendezvényeként. Ezzel párhuzamosan felmérést végzünk a téma ismertségéről és a vállalatok gyakorlatáról, melyhez Ön is csatlakozhat a Vállalati klímaadaptációs kérdőív kitöltésével. A témában 2018. február 9-én tartottunk környezetvédelmi műhelymunkát, ahol a vállalatokat érintő klímakockázatokat kezdtük el összegyűjteni, a munka májusban folytatódik a következő műhelymunkával.

A klímaváltozás kihat a vállalatok, vállalkozások mindennapjaira és jövőjére egyaránt. Vegyük észre a jelenségeket, az összefüggéseket, azonosítsuk a szervezetünket érő klímakockázatokat és felkészüléssel előzzük meg vagy legalább mérsékeljük a hatásokat.

Töltse ki a kérdőívet, jöjjön el a környezetvédelmi műhelymunkára és csatlakozzon a Vállalati klímaadaptációs projekthez!

Kérdőív kitöltése

Kérdőív letöltése excel formátumban

 

Ablakon Bedobott Pénz program és díjátadó konferencia

Egyesületünk 2002-ben indította útnak az Ablakon Bedobott Pénz programját, melynek célja annak bizonyítása volt, hogy a környezeti és gazdasági megfontolások kéz-a-kézben is járhatnak. 2017-ben immár 12. alkalommal hirdettük meg a pályázatot és osztottuk ki az év Környezeti Megtakarítási Díjait. A díjátadó konferenciáról a rendezvényeknél beszámolunk. A 12 kötet összesített számokban:

534 intézkedés 99 szervezettől, 882 GWh villamos energia megtakarítás, közel 20 m3 víz, 565 ezer tonna CO2 megtakarítás és összesen 38 milliárd Ft megtérülés a szervezeteknél.