Referenciák

 

EMAS rendszer kiépítése a DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt.-nél

A DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. az ISO 9001 és 14001 szerinti integrált minőség- és környezetközpontú irányítási rendszert működtetett. Anyavállalata, a Magyar Nemzeti Bank 2011 óta EMAS szerinti környezetközpontú irányítási rendszert működtet és hitelesíttet.  Az MNB stratégiai céljai között szerepel a készpénzgyártásban érintett leányvállalatoknál az EMAS bevezetése. 2014-ben a KÖVET egy programban dolgozott együtt a Pénzjegynyomdával, melynek célja az EMAS rendeletnek megfelelő Környezeti teljesítményértékelő mérőszám rendszer kidolgozása volt. A jelenlegi projekt célja a DIPA Zrt. felkészítése az 1221/2009/EK EMAS rendelet szerinti EMAS hitelesítésre. A DIPA Zrt. hitelesítése 2017 augusztusában megtörtént, HU-000040 számon regisztrált EMAS hitelesített vállalat.

 

 EMAS rendszer kiépítése a Pénzjegynyomda Zrt.-nél

A DIPA Zrt.-hez hasonlóan a Pénzjegynyomda Zrt. is rendelkezett ISO 9001 és 14001 szerinti integrált minőség- és környezetközpontú irányítási rendszerrel. Anyavállalata, a Magyar Nemzeti Bank 2011 óta EMAS szerinti környezetközpontú irányítási rendszert működtet és hitelesíttet.  Az MNB stratégiai céljai között szerepel a készpénzgyártásban érintett leányvállalatoknál az EMAS bevezetése. 2014-ben a KÖVET a már említett programban együtt dolgozott a Pénzjegynyomdával is, melynek célja az EMAS rendeletnek megfelelő Környezeti teljesítményértékelő mérőszám rendszer kidolgozása volt. A 2016-2017-ben folyt projekt célja a környezetközpontú irányítási rendszer felülvizsgálata és fejlesztése, a vállalat felkészítése az EMAS rendelet szerinti hitelesítésre. A rendszer külső akkreditált hitelesítő általi hitelesítése 2017. november 29-én megtörtént, a vállalatot az Illetékes Testület HU-000041 számon EMAS hitelesített szervezetként regisztrálta.

 

Készpénzellátási lánc karbonlábnyom számítása a Magyar Nemzeti Bank megbízásából

A Magyar Nemzeti Bank környezetvédelmi stratégiájának két fő iránya:

– a működéséhez szükséges épületek környezetközpontú fejlesztése,

– a készpénzellátási lánc környezeti hatásainak csökkentése.

Az MNB hosszútávú stratégiába illeszkedik a projekt, amelyben azonosítjuk a készpénzellátási lánc láncszemeit, az ezekhez köthető erőforrás felhasználást és környezeti terhelést és karbonlábnyom számítással egy nevezőre hozzuk ezeket. Cél a készpénzellátási lánc egészére környezeti mutatószámok alkotása, különös tekintettel a CO2 kibocsátásra. A közös munkát 2017 szeptemberében kezdtük a készpénz logisztikával és 2018. március végére kiszámítjuk az egységnyi készpénzt terhelő CO2 ekvivalenst, a készpénz karbonlábnyomát.

 

Zöld Iroda Minősítés a TetraPak –nál

A Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt. 2013 és 2015 után harmadszor is megszerezte a minősített Zöld Iroda munkahely címet. Az önértékelő kérdőív és az ökométer minél szélesebb körű kitöltéséből illetve helyszíni auditból álló Zöld Iroda Minősítés során bebizonyította, hogy komolyan veszi az irodai tevékenységből származó környezetterhelés csökkentését, célkitűzései elérésébe munkatársait is aktívan bevonja.

 

Környezetvédelmi jelentés minősítése a Magyar Posta Zrt.-nél a Denkstatt Hungary Kft.megbízásából

A Magyar Posta Zrt. több év kihagyás után újra jelentést, ezúttal Környezeti jelentést adott ki. A jelentést szervezetünk az alábbi szempontok szerint minősítette:

  • a jelentés tartalmának összevetése a GRI (Global Reporting Initiative) G4 útmutatójában szereplő alapelvekkel és az ebben összeállított környezeti mutatókkal;
  • interjúk a vállalat vezetőivel és környezetvédelmi, energetikai munkatársaival;
  • adatellenőrzés, a jelentés adatainak szúrópróbaszerű ellenőrzése;
  • a vállalat környezeti teljesítményének megismerése és a jelentésben írtak ellenőrzése.

Mindezek alapján elmondható, hogy a Magyar Posta Zrt. 2016. évre vonatkozó környezeti jelentését mind szakmai, mind formai szempontból megfelelőnek találtuk.

 

Ablakon Bedobott Pénz program és díjátadó konferencia

Egyesületünk 2002-ben indította útnak az Ablakon Bedobott Pénz programját, melynek célja annak bizonyítása volt, hogy a környezeti és gazdasági megfontolások kéz-a-kézben is járhatnak. 2017-ben immár 12. alkalommal hirdettük meg a pályázatot és osztottuk ki az év Környezeti Megtakarítási Díjait. A díjátadó konferenciáról a rendezvényeknél beszámolunk. A 12 kötet összesített számokban:

534 intézkedés 99 szervezettől, 882 GWh villamos energia megtakarítás, közel 20 m3 víz, 565 ezer tonna CO2 megtakarítás és összesen 38 milliárd Ft megtérülés a szervezeteknél.