Szakmai munka

SZAKMAI MUNKA

KÖVET-közösség

A KÖVET Egyesület a felelősen gondolkodó, felelős működésre törekvő vállalatok szakmai és értékközössége. Az a vállalat, szervezet, amely úgy dönt, hogy csatlakozik egyesületünkhöz, egyben arról is dönt, hogy ezáltal is szeretné jobbá tenni a minket körülvevő világot.

A KÖVET fórumot, illetve fórumokat biztosít a tagszervezeteinek, hogy egymás jó gyakorlatait megismerhessék, s egymástól tanulhassnak. Nem gondoljuk azt, hogy a KÖVET 10 fős titkárságának zsebében van a bölcsek köve. Azt viszont igen, hogy csaknem 130 tagszervezetünk nagyon sokat tud a fenntarthatóságról. Ezért kell egymást tanítani, s egymástól tanulni.

Céglátogatások

A képzésekkel és tréningekkel foglalkozó szakemberek szerint egyre közkedveltebb a tantermen kívüli tanulás. Amikor egyrészt az ember saját munkavégzése során tanul valamint külsős helyszíneken történik a tudásátadás. Ennek érdekében szeretnénk minél több érdekes szakmai céglátogatást is szervezni, ahol megismerhetjük egy-egy kiválasztott cég környezetvédelmi tevékenységét. A környezetvédelmi vezetők bevonásával tapasztalatcserét is rendezünk a lehetőségeknek megfelelően.

Aktuális céglátogatásaink megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

Konferencia

Megalakulásunk óta minden év őszén tartjuk éves konferenciánkat, amely szervezetünk életében évről évre az egyik legnagyobb esemény. Itt számolunk be az érdeklődőknek az aktuális környezetvédelmi-fenntarthatósági témákról, irányzatokról, itt találkozunk barátainkkal, partnereinkkel, tagvállalatainkkal, és ahogy a konferenciáink látogatottsága növekszik, úgy ismerünk meg újabb és újabb érdeklődőket. Mivel a konferenciáinkon kiemelt fontosságú a vállalati tapasztalat, a gyakorlat, így az előadások nagy részét vállalati szakemberek tartják. A konferenciák közönségét a vállalatok felsővezetői, környezetvédelmi szakemberei, civil szervezetek képviselői, egyetemi hallgatók és oktatók adják, míg az utóbbi években jelentőssé vált a környezetvédelmi hatóságok és a sajtó részvétele is.

Aktuális konferenciánk megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

KÖVET-filmklub

Filmklubunkban olyan alkotásokat mutatunk be, amelyek valamilyen formában kapcsolatban vannak a fenntarthatósággal. A filmklub ingyenes és a nagyközönség számára is nyitott, de a részvételhez minden esetben előzetes regisztráció szükséges.

Filmklubunk házigazdája a Provident Pénzügyi Zrt.

Aktuális filmklubjaink megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

KÖVET-klubok

A KÖVET-klubok lényege: azon tagvállalataink, amelyek valamilyen érdekes, eredeti, figyelemre méltó eredményt értek el a fenntarthatóságban megoszthassák azt a többi tagszervezetünkkel. A klub megtartását a tagszervezet kezdeményezi, a KÖVET titkársága pedig segít az esemény megszervezésében, lebonyolításában.

Aktuális KÖVET-klubjaink megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

Munkacsoportok

Aktuális munkacsoportjaink megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

Workshopok

Műhelymunkát/workshopot általában akkor szervezünk, ha: 1. tagjainkat, az érdeklődőket fel akarjuk készíteni egy általunk meghirdetett versenyben (Zöld Iroda-verseny, CSR Piac stb.) való sikeres részvételre; 2. van egy olyan elméleti problémát (pl. a közös értékteremtés, CSV) szeretnénk megbeszélni, amelyet több résztvevő bevonásával és minél nagyobb közönség előtt szeretnénk egy néhány órás fórum keretében értelmezni, tisztázni.

Aktuális workshopjaink megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

 

Valóban Felelős Vállalat

A KÖVET egyik leginnovatívabb szellemi terméke a Valóban Felelős Vállalat (VFV) nevű modell, amelyet 2005-2007 között dolgozott ki Az Európai Unió Leonardo Programjának támogatásával. A könyv és film formájában megjelent anyagokat azóta 7 nyelvre fordították le, több egyetem és főiskola alkalmazza az oktatásban. A KÖVET mellett a független Magyar Public Relations Szövetség is külön díjat ír ki évente ebben a kategóriában. A modell következetes alkalmazására a vállalat-fejlesztésben, illetve részletes, ilyen szempontú kutatásra eddig nem került sor. A VFV öt alapelve a következő táblázatban összegezhető, összehasonlítva a „normál üzletmenet” szerint működő vállalattal.

 

Hagyományos vállalat

Valóban Felelős Vállalat

Szállítás

A szállítási távolság csak a költségek tekintetében számít, cél az olcsó beszerzés és minél nagyobb piac Szállítási teher minimalizálandó, távolsági szállítás csak nagyon indokolt esetben. Törekvés helyi beszerzésre, piacokra.

Igazságosság

Ennek elérése nem a cég feladata, hanem az államé, egyházaké, társadalmi szervezeteké. Cél a hatékonyság, olcsóbb termékek előállítása jobb minőségben. Bár a fő cél nem az igazsá­gos­ság növelése, a cég tevékenységével nem erősítheti az igazságtalan­ságot. Méltányos kereskedelem, munkabérek és körülmények.

Ökonomizmus

A fogalom nem érthető. Gazdasági szereplőknek természetes célja a gazdaságosság. Érthető a különbség a gazdaság és a gazdasági mánia között. A gazdaságos­ság fontos feltétel, de nem fő cél.

Méret

Cél a növekedés – mindenáron. A versenyképesség és a piaci erő ezzel arányosan nő, a méretgazdaságosság törvénye szerint a növeke­dés­sel csökkennek a relatív költségek. Aki nem tapos, azt eltapossák. Évről évre növekvő jövedelem kell. Cél az optimális méret. A túlnövekedés éppen olyan veszélyes, mint ha csenevészek vagyunk. Meg kell találnunk a piaci helyünket és hosszútávon fenntartható hozamunkat. Hosszútávon állandó, s nem növekvő jövedelem kell.

Termék

Azt állítjuk elő, amire fizetőképes kereslet van. Minden megengedett, amit a törvények nem tiltanak. A termékeink iránti kereslet (igények) aktív növelése kötelező. Olyan terméket, tevékenysé­get keresünk, aminek igazán helye van egy fenntartható világban. Nem minden jó, amit szabad. Valódi szükségleteket elégítünk ki, s nem keltünk igényeket. Ott viszont vállaljuk a versenyt.

CSR Piac 2015

A KÖVET Egyesület 2015-ben újra megrendezi Magyarország legrangosabb CSR kiállítását, az évek óta népszerű és elismert CSR Piacot. A rendezvényen lehetőséget nyújtunk a kis- és középvállalkozásoknak és a nagyvállalatoknak egyaránt a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos jó gyakorlataik bemutatására és a személyes tapasztalatcserére.

A CSR Piac (CSR MarketPlace) a CSR Europe által 2005-ben útjára indított kezdeményezés, amely informális környezetbenbiztosít lehetőséget a vállalati társadalmi felelősségvállalás úttörő intézkedéseinek megosztására. A  piactér standokból épül fel, ahol a vállalatok a CSR területén bevezetett innovatív és példaértékű megoldásaikat mutatják be az érdeklődőknek, akik így megismerhetik a számukra releváns problémák megoldásait, valamint új ötletekkel gazdagodhatnak. Az egész napos kiállítást neves hazai szakemberek előadásai, és szakmai workshop színesíti.

Milyen intézkedésekkel vehet részt a programban?
 
A korábbi években díjazott kategóriák – a Legkiválóbb CSR Megoldás és a Valóban Felelős Vállalat – mellett 2015-ben a CSR Piac a foglalkoztatásra fókuszál. Ennek jegyében a Legkiválóbb Felelős Foglalkozatási Megoldás kategóriában is várjuk a vállalatok megvalósult, sikeres intézkedéseit. A fő kategóriákon belül többek között az alábbi témakörökben pályázhatnak a vállalkozások esettanulmányaikkal.
 

Tudjon meg többet a kiállításról, a jelentkezés feltételeiről és töltse le a szükséges dokumentumokat ide kattintva.

Európai CSR Díj

Az Európai CSR Díj átfogó célja
Hogyan nevezzek?
Nevezési feltételek
A pályázat menete

  Hadd örüljünk mi is az Ön sikerének!

 Különleges lehetőség arra, hogy hozzájáruljon a CSR alakításához        Európában

2013-ban kerül először átadásra az első Európa szintű CSR-díj, olyan projektek elismeréseként, amelyekben megvalósul a különböző érintett csoportok összefogása.
Ez az izgalmas és úttörő kezdeményezés az üzleti és nem üzleti szereplők közti sikeres együttműködésre összpontosít, különös figyelemmel az olyan közösen megvalósított programokra, amelyek a fenntarthatóságot innováció révén érik el.

Az Európai Bizottság támogatását maguk mögött tudva, a CSR Europe és a Business in the Community vezeti azt a 29 nemzeti CSR-szervezet alkotta konzorciumot, amely a díjazottak kiválasztásának programját irányítja. Az együttműködésre, innovációra és társadalmi hatásra koncentráló programot Magyarországon a KÖVET vezeti.

Az Európai CSR Díj átfogó célja:

 • Nagyobb láthatóságot biztosítani a CSR kiválóságnak, és felhívni a figyelmet azokra a kedvező hatásokra, amelyeket a gazdaság fejthet ki a társadalomban.
 • A figyelem középpontjába állítani a legjobb európai, az érintettek közreműködésével megvalósuló CSR-projekteket.
 • Elősegíteni a legjobb CSR-gyakorlatok megosztását Európában.
 • Elmélyíteni az együttműködést a vállalkozások és az egyéb társadalmi csoportok között.
 • Innovatív megoldások létrehozása a fenntarthatósági problémák kezelése érdekében.

Az Európai CSR Díjra történő nevezés módjának megismeréséhez, illetve a pályázati csomag letöltéséhez látogasson el a KÖVET honlapjára, illetve a www.europeancsrawards.eu oldalra.

Hogyan nevezzek?

Járjon élen Európában! Ünnepeljük együtt a CSR kiválóságot, innovációt és fenntarthatóságot!

Az Európai CSR Díj páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy nemzeti és európai szinten is megismertesse másokkal együttműködésen alapuló CSR tevékenységét. Szeretnénk, ha bemutatná, hogyan ért el kedvező társadalmi és gazdasági hatást vállalata – legyen akár egyetlen szervezettel együttműködő kisvállalat, vagy számos érintett csoporttal, szereplővel kapcsolatban álló multinacionális cég.

Miért érdemes pályáznia?

 1. Kivívhatja más vállalkozások elismerését, mint a CSR területén aktív, vezető szerepet betöltő vállalkozás.
 2. Növelheti elismertségét és hitelességét nemzeti és európai szinten egyaránt.
 3. Bemutathatja szervezetének innovációs tevékenységét és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.
 4. Jó gyakorlata bemutatása mellett újakat ismerhet meg és követhet, így is hozzájárulva a CSR terjedéséhez.
 5. Nemzeti és Európa szintű díjátadó eseményeken ünnepelheti meg a legjobb együttműködésen alapuló programokat.

Az Európai CSR Díj keretében két kategóriában lehet nemzeti díjra pályázni:

1. díjkategória

Együttműködések kis- és közepes vállalatok részvételével

2. díjkategória

Együttműködések nagyvállalatok részvételével

A pályázatokat üzleti és non-profit szervezetek által delegált független CSR szakértőkből álló zsűri bírálja el.

Az egyes díjkategóriákban a nemzeti győzteseket az együttműködésen alapuló CSR tevékenység kedvező társadalmi és gazdasági hatásai alapján választják ki. A zsűri olyan innovatív és fenntartható kezdeményezéseket keres, amelyeket más vállalatok is át tudnak venni.

A pályázat menete 

 

A nyerteseket nemcsak a Nemzeti CSR Díjátadó Ünnepségen köszöntjük, hanem a 2013 júniusban tartandó Európai CSR Díjátadó Ceremónián is, melyet az Európai Bizottság szervez.

A győztesek az Európai Ceremónia keretében kapják meg az Európai Bizottság magas rangú képviselői által aláírt elismerő oklevelet.

Az Európai CSR Díjra történő nevezés módjának megismeréséhez, illetve a pályázati csomag letöltéséhez látogasson el a  KÖVET honlapjára, illetve a www.europeancsrawards.eu oldalra.

Nevezési feltételek

 • Nevezni több érintett csoport együttműködésében megvalósult projektekkel lehet, amelyekben egy üzleti és egy vagy több nem üzleti szereplő vett részt.
 • Az Európai CSR Díjra a magánszektor vállalkozásai pályázhatnak.
 • Társadalmi vállalkozások, non-profit szervezetek, illetve az állami szféra testületei nem pályázhatnak, viszont nem üzleti partnerként szerepelhetnek egy vállalat pályázatában.
 • Az együttműködésnek az utóbbi öt évben kellett megvalósulnia.
 • A két kategóriából – kkv, nagyvállalat – csak az egyikben lehet nevezni.
 • A nevezésnek tartalmaznia kell a nem üzleti partner igazolását a társadalmi hatásról.
 • A pályázatok benyújtásának módja a kitöltött pályázatnak a KÖVET weboldalára történő feltöltése: www.kovet.hu
 • A pályázatokat üzleti és non-profit szervezetek által delegált független CSR szakértőkből álló zsűri bírálja el.
 • Az Európai CSR Díj odaítélésére irányuló program 2012. december 3-tól 2013 júniusáig tart. Az egyes országokra vonatkozó határidőkkel kapcsolatban további tájékoztatást itt talál: www.europeancsrawards.eu

Érintetti térkép

Érintetti térkép megalkotása