Szervezeti felépítés – Munkatársaink

A KÖVET szervezeti felépítése

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért közhasznú, nem nyereségorientált szervezet. Egyesületünk elsősorban vállalatokkal foglalkozik, amelyek éves díj fejében tagként csatlakozhatnak hozzánk. Vállalati tagjainkon túl társult, illetve tiszteletbeli tagként egyetemekkel, állami intézményekkel, más egyesületekkel és személyekkel is kapcsolatban állunk.

A KÖVET operatív munkáját négyfős titkárság végzi a főtitkár és az elnökség stratégiai irányítása mellett. Az elnökséget 2013-ben választotta a közgyűlés négy évre. Az egyesület tevékenységét háromfős felügyelőbizottság ellenőrzi.

Elnökségi tagok

Ódor Erzsébet
ELNÖK
Sanofi-Aventis Zrt. újpesti gyáregység környezet-, egészség- és munkavédelmi vezetője
okl. vegyészmérnök, BME
elnokseg@kovet.hu
 
Ódor Erzsébet több mint 30 éve dolgozik az egyik legjelentősebb hazai gyógyszergyár, a Sanofi-Aventis (Chinoin) Zrt. környezetvédelmi tevékenységéért. A Sanofi színeiben szoros együttműködést alakított ki iparágon belüli és kívüli szakmai szervezetekkel, emellett magánemberként is lelkes környezetvédő. Az ő kezdeményezésére indult el a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtése, amely nonprofit szervezetként eredményesen működik tovább. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) Környezetvédelmi Albizottságának választott elnökeként Ódor Erzsébet 2002. óta tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, valamint ő volt a nemzeti delegált az iparág képviseletében a BAT referenciadokumentumok kidolgozásáért felelős munkacsoportban. 2001 és 2003 között a KÖVET elnökségi tagja volt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prof. Dr. Tóth Gergely
FŐTITKÁR

Tanszékvezető, egyetemi tanár

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus,

Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet,

Térségfejlesztési és Környezetgazdasági Tanszék.

közgazdász, szakfordító

elnokseg@kovet.hu
 
 • Konferencia előadások (CSR és fenntarthatóság)
 • Felsővezető oktatások
 • Oktatófilm, multimédiás tananyag
 • Szakmai cikkek és kézikönyvek
 • Riportok, sajtómunka
 • Szakirodalom fordítása

Dr. Tóth Gergely a KÖVET ügyvezető igazgatója volt annak alapításától (1995) 2006 szeptemberéig. Jelenleg főállásban a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar tanára, de főtitkárként továbbra is segíti az egyesület munkáját. Közgazdász diplomát a Pécsi Tudományegyetem Marketing Tanszékén, Ph.D fokozatot pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszékén szerzett. Több, főleg EU finanszírozású programot vezetett, tanácsadással foglalkozott a környezettudatos és társadalmilag felelős vállalati gyakorlat elterjesztése érdekében. Számos cikk, kézikönyv szerzője. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Baka Éva
ELNÖKSÉGI TAG
agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök, vízgazdálkodási technológus,  kommunikáció és PR-szakértő
Italos Karton környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ Egyesülés), ügyvezető igazgató
elnokseg@kovet.hu
 

Baka Éva a magyar környezetvédelmi szakma elismert képviselője. Az IKSZ vezetőjeként több mint tíz éve dolgozik a fogyasztók környezetvédelmi szemléletformálásán.  Feladata az italos karton magyarországi szelektív gyűjtésének megszervezése, lakossági kommunikáció a szelektív hulladékgazdálkodás területén, az italos karton újrahasznosításának megoldása. Korábban a vállalati szektorban szerzett tapasztalatokat a Tetra Paknál. Vállalati és civil tapasztalatai nagy segítséget jelentenének a KÖVET működésének javításához. 

Baka Éva 2016 óta a KÖVET Elnökségi tagja, 2020-ban újrajelölte az Egyesület Titkársága.

 

Gärtner Szilvia
ELNÖKSÉGI TAG
DENSO Gyártó Magyarország Kft.
okleveles környezetmérnök, közgazdász
elnokseg@kovet.hu
 
A Veszprémi Egyetemen szerzett okleveles környezetmérnöki, majd idegenforgalom és szálloda szakos közgazdász diplomát. Már az egyetem befejezése előtt környezetvédelmi koordinátorként helyezkedett el a Philips Kft-nél, majd az Artesyn Kft-nél volt környezetvédelmi megbízott, ahol a cég ISO 14001 rendszerét építette ki és vezette be. 2003 óta dolgozik a DENSO Kft-nél, mint környezetvédelmi és CSR koordinátor. Itt nem csupán a gyár belső környezetvédelmi feladatainak és ISO 14001-es rendszerének koordinálása tartozik a feladatai közé, hanem egyetemi oktatás, szakmai publikációk és a fenntarthatósági jelentés írása, valamint a cég képviselete helyi és nemzetközi szakmai konferenciákon egyaránt. Emellett vezeti a cég CSR Bizottságát és ő koordinálja a DENSO európai CSR Bizottságának felállítását is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nemesi Krisztina
ELNÖKSÉGI TAG
Richter Gedeon Nyrt. környezetvédelmi főosztályvezető helyettes, a dorogi telephely környezetvédelmi megbízottja
vegyészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök
elnokseg@kovet.hu
 

Nemesi Krisztina vegyészmérnöki és környezetvédelmi szakmérnöki (vízminőség-védelem) végzettségét a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. 1994 és 2015 között a Chinoin Zrt-nél dolgozott, 2011-től az Újpesti környezetvédelem vezetője volt. 2015-től dolgozik a Richter Gedeon Nyrt-nél, ahol a Dorogi fióktelep környezetvédelmének irányításáért felelős. Részt vesz a 2000 óta működő környezetirányítási rendszer működtetésében, fejlesztésében, valamint  a fióktelep akkreditált környezetvédelmi laboratóriumának illetve az ökotoxikológiai vizsgálatokat végző GLP-laboratórium irányításában.

A Richter a KÖVET alapítótagja, 1995 óta tagvállalat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Réti Gábor
ELNÖKSÉGI TAG
EGIS Gyógyszergyár Zrt, EBK igazgató
okleveles vegyészmérnök, gyógyszerkémiai szakmérnök és környezetvédelmi szakmérnök
elnokseg@kovet.hu

Réti Gábor, az Egis Gyógyszergyár Zrt. dolgozója 1985 óta. A Budapesti Műszaki Egyetem, Vegyészmérnöki Karán szerezte Okleveles vegyészmérnök (1985), Gyógyszerkémiai
Szakmérnök (1991) és Környezetvédelmi Szakmérnök (2005) diplomáit. Az Egis Gyógyszergyár Zrt-nél munkaviszonyban eltöltött 35 évében, fejlesztőmérnök, termelésirányítási részlegvezető, környezetvédelmi vezető, Környezetvédelmi főosztályvezető, Környezetvédelmi és Üzembiztonsági igazgató pozíciókait is betöltött. 
Korábban környezetvédelmi és üzembiztonsági igazgató volt,  2019. januártól EBK igazgató státuszban vesz részt a vállalat irányításában.

 

Salamon János
ELNÖKSÉGI TAG
MagNet Magyar Közösségi Bank, vezérigazgató
közgazdász
elnokseg@kovet.hu
 
Salamon János az első magyar közösségi bank vezetője, egy olyan vállalaté, amely új alapokra kívánja helyezni a banki működést: a pénzüket a hitelintézetre bízó ügyfeleknek sokkal nagyobb rálátást, beleszólást enged a banki ügyekbe, mint bármely másik versenytársa a piacon. A MagNet a Valóban Felelős Vállalat díj tulajdonosa (2011). Salamon János a jó ügyek, a fenntarthatóság elkötelezett híve, a MagNet közösségi bankká alakításának egyik motorja. Több KÖVET-rendezvény előadója, résztvevője.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dr. Szigeti Tamás
ELNÖKSÉGI TAG
WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgató
okleveles agrármérnök, okleveles környezetvédelmi szakmérnök, okleveles műszeres analitikai szakmérnök 
elnokseg@kovet.hu
 
Szigeti Tamás okleveles agrármérnök, agrokémiai növényvédelmi szakirányon, alap diplomáját a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen szerezte. Okleveles környezetvédelmi szakmérnök (GATE). Egyetemi doktori fokozatát szintén Keszthelyen, környezetvédelmi kémiai témából szerezte. Ezen kívül Okleveles műszeres analitikai szakmérnök (BME).

A Wessling Hungary Kft.-nél többek között a  feladatai közé tartozik az új vizsgálati igények, lehetőségek felkutatása a vállalat laboratóriumai számára az élelmiszerbiztonság, környezetbiztonság témaköreiben. Tudományos rendezvényeket szervez, szakmai konzultációkat, konferenciákat, a kétnyelvű Élelmiszervizsgálat Közlemények tudományos szakfolyóirat főszerkesztője; riportokat ad, közreműködik rádiós és televíziós műsorokban; szakmai előadásokat tart; saját tudományos dolgozatait publikálja; részt vesz a szakmapolitikai és stratégiai döntéseket előkészítő házon belül zajló munkában felsővezetői szinten; valamint számos szakmai szervezet tagja.A Wessling 2005 óta a KÖVET tagja. Tamás a KÖVET Környezetvédelmi Munkacsoportjának vezetője.

 

Felügyelőbizottság

 

 

 

 

 

 

 

 

Handó János
FELÜGYELŐBIZOTTSÁG TAGJA
BPR Consult Kft. / Katica Tanya, ügyvezető igazgató
közgazdász, turisztikai szakértő

Handó János közgazdász, turisztikai szakértő, diplomáit a pécsi Janos Pannonius Tudományegyetemen szerezte, illetve Londonban tanult.  Szakmai tapasztalatot és tudást szerzett hazai és nemzetközi projektek koordinálásában, a komplex szervezeti átalakítás, turisztikai fejlesztések, megújuló energiák, hulladékkezelés és szabadidőközpont vezetés és fejlesztés terén.  Patca község társadalmi megbízatású polgármestere 2006 óta. Eredményorientált, a világra, újdonságokra, innovatív, szokatlan megoldásokra nyitott ember. 
A Katica Tanya Élményközpont 2014 óta tagja a KÖVET Egyesületnek. Természetközeli, aktív pihenést elősegítő, és csak olyan attrakciókat fejleszt, melyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha igen, azt helyben, saját maguk állítják elő megújuló forrásokból. “Célunk, hogy aki ellátogat hozzánk, kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon, mintha máshova ment vagy otthon maradt volna.”
 
 
Dr. Ostorházi László
FELÜGYELŐBIZOTTSÁG TAGJA
Ostorházi Bevonattechnikai Kft., ügyvezető igazgató
jogász

Több mint 30 éve dolgozik az iparban, 20 éve vezeti a családi vállalkozást. Az Ostorházi Bevonattechnika Kft. új speciális megoldásokat fejleszt ki és alkalmaz, amelyek növelik az épített környezet élettartamát és használati értékét, miközben csökkentik az energiafelhasználást és az üzemeltetési költségeket.

A KÖVET Egyesület tagsága az elnökségbe választotta 2006-ban, mint „Másért Vállalkozót”, majd 2008-ben a felügyelő bizottság tagja lett. A vállalatvezetés mellett önkormányzati képviselőként is dolgozik lakóhelyén, Diósdon. Elkötelezett híve a fenntartható gazdálkodásnak, a vállalati társadalmi felelősségvállalásnak (CSR). Nős, 5 gyermek édesapja.

 
Prof. Dr. Kerekes Sándor
FELÜGYELŐBIZOTTSÁG TAGJA
a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MTA doktora, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus, Doktori Iskolájának vezetője
 

Kerekes Sándor professzor a KÖVET Egyesület korábbi elnöke, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campusán a Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola vezetője, a környezetvédelem és a fenntarthatóság egyik legnagyobb hatású magyarországi szakértője, nagykövete. Számos generációt oktatott, tanított meg a környezettudatos, felelős gondolkodásra, cselekvésre. Munkásságával híven szolgálta és szolgálja a fenntarthatóság ügyét. Számos kitüntetése mellett 2012-ben a KÖVET a Dr. Georg Winter-életműdíjjal tüntette ki.

Kerekes professzor úr a kezdetek óta rendszeres előadója a KÖVET-rendezvényeknek, ezen túl szellemi mentorunknak, pártfogónknak is tekintjük.

 

Munkatársak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prof. Dr. Tóth Gergely
Főtitkár
Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, egyetemi tanár
közgazdász, szakfordító
toth@kovet.hu
 
 • Konferencia előadások (CSR és fenntarthatóság)
 • Felsővezető oktatások
 • Oktatófilm, multimédiás tananyag
 • Szakmai cikkek és kézikönyvek
 • Riportok, sajtómunka
 • Szakirodalom fordítása

Dr. Tóth Gergely a KÖVET ügyvezető igazgatója volt annak alapításától (1995) 2006 szeptemberéig. Jelenleg főállásban a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar tanára, de főtitkárként továbbra is segíti az egyesület munkáját. Közgazdász diplomát a Pécsi Tudományegyetem Marketing Tanszékén, Ph.D fokozatot pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszékén szerzett. Több, főleg EU finanszírozású programot vezetett, tanácsadással foglalkozott a környezettudatos és társadalmilag felelős vállalati gyakorlat elterjesztése érdekében. Számos cikk, kézikönyv szerzője. Nős, öt gyermek édesapja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Herner Katalin
Ügyvezető igazgató
jogi szakokleveles környezetmérnök, környezeti auditor
herner.katalin@kovet.hu
 

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért ügyvezető igazgatója, jogi szakokleveles környezetmérnök (Veszprémi Egyetem, ELTE), környezeti auditor, gyakorlati környezetvédelmi szakember. A vállalatok, szervezetek felelős, fenntartható működéséért dolgozik, szabadidejét pedig gyermekeivel és 2 kutyájával együtt igyekszik a természetben eltölteni. Szakterületei: az ökotérképezés, életciklus elemzés, EMAS, környezeti teljesítményértékelés, környezeti megtakarítások azonosítása, ISO 26000, zöld irodai működés. Ezeken a területeken számos hazai és nemzetközi pályázatot, valamint vállalati környezetvédelmi programot valósított meg. Energikusan és megoldás orientált szemlélettel vezeti a szervezetet.

 

BUDAPESTI IRODA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bíró Imola
Kommunikációs vezető
intézményi kommunikátor, okl. tájépítész mérnök
biro@kovet.hu
 • kommunikáció
 • tagsági kapcsolattartás
 • sajtó- és médiakapcsolatok
 • kiadványszerkesztés
 • elektronikus hírlevél és honlap szerkesztése
 • Lépések szerkesztése
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szabó János
Gazdasági vezető
 

Vaskuti Éva
Környezetvédelmi projektvezető
vaskuti@kovet.hu
 
 • LIFE CLIMCOOP projekt vezetése
 • vállalati projektek
 
KAPOSVÁRI IRODA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bene Barbara
Marketing asszisztens
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Györki-Vincze Katinka
Projekkoordinátor
gyorki@kovet.hu
 • LIFEproETV projekt korrdinációja
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trenyik Tamás
Projektmenedzser
trenyik@kovet.hu
 
 
Keszthely- LOKALIZÁCIÓ Kft.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jónás László
Ügyvezető igazgató
LOKALIZÁCIÓ KFT.
jonas@kovet.hu