Felelős működés

A KÖVET Egyesület fő célja a szervezetek segítése a fenntarthatóság útján. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlatban is megmutassuk azt, hogy mit tehet egy civil szervezet a fenntarthatóságért.

EMAS rendszerünk és a Zöld Iroda Program

Mint a környezettudatos vállaltirányítás hazai úttörője, a KÖVET Egyesület az elsők között vezette be Magyarországon az EMAS környezetirányítási rendszert a 2005 márciusában indult, EMAS Egyszerűen névre hallgató EU által finanszírozott programunk keretében. Ökotérképezés segítségével végeztük el a kezdeti állapotfelmérést, és az EMAS dokumentációt 10-15 oldalban sikerült összeállítanunk. A rendszer bevezetése sikeres külső audittal zárult 2006 márciusában, és 2006. július 19-én megtörtént a nyilvántartásba vételünk, HU-000005 regisztrációs számmal. Évente elkészítjük az egyesület környezetvédelmi nyilatkozatát, melyben felülvizsgáljuk az előző évi célok teljesülését, valamint új célokat tűzünk ki; az EMAS rendszert pedig kétévente hitelesíttetjük. EMAS rendszerünkről bővebben lejjebb talál információt.

Mint a Zöld Iroda Program megalkotója, igyekszünk irodánkat a programban lefektetett alapelvek szerint működtetni mind a 12 területen, amelyről bővebben a www.zoldiroda.hu oldalon olvashatnak.

Munkatársaink iránti felelősség

A KÖVET Egyesület felelősségvállalásának kiemelt területe a munkatársaink iránt vállalt felelősség. Évente legalább egy alkalommal „elvonulást” szervezünk, ahol a csapatépítés mellett megbeszéljük az Egyesületet érintő legfontosabb kérdéseket. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk a kismamákkal és a kisgyermekes anyákkal való kapcsolattartásra, akiket a szakmai eseményeken kívül a kötetlenebb programokra is meghívunk.

Adományozás

Civil szervezet lévén korlátozott mértékben van lehetőségünk az adományozásra, ugyanakkor igyekszünk ezen a téren is jó példával elöl járni. A XV. éves KÖVET konferencián 2010-ben a konferencia ideje alatt gyűjtést rendeztünk a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára. Az összegyűjtött pénzadomány összegét (120 ezer forint) az Egyesület saját forrásából megduplázta. Ezen felül a KÖVET 15 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepi gálavacsorát az eredeti tervekhez képest szerényebb körülmények között rendeztük meg, és az így megtakarított több mint 300 ezer forintot szintén segélyezésre fordítottuk. Az összegyűjtött adományokat az Egyesület a Magyar Katolikus Karitász közvetítésével juttatta el a rászorulókhoz.

Önkéntes munka

Egyesületünk munkatársai több alkalommal is végeztek önkéntes munkát, például 2010-ben Ajkán, ahol kollégáink a vörösiszap-katasztrófa után segítettek a takarításban. 2014 tavaszán aKÖVET csapata is csatlakozott a Te Szedd! takarítási kampányhoz.

A KÖVET EMAS rendszere

A 2005 márciusában indult, EMAS Egyszerűen névre hallgató EU által finanszírozott programunk keretében 10 magyarországi és egy erdélyi kis- és középvállalatot segítettünk az EMAS bevezetéséhez egy egyszerű módszerrel.

 

Ökotérképezés segítségével végeztük el a kezdeti állapotfelmérést, és az EMAS dokumentációt 10-15 oldalban sikerült összeállítanunk. Ennek a programnak a keretében vezettük be a KÖVET irodájában is a rendszert, aminek sikeres külső auditja 2006 márciusában lezajlott, és 2006. július 19-én megtörtént a nyilvántartásba vételünk, HU-000005 regisztrációs számmal. Az EMAS rendszer propagálásáért európai EMAS díjra javasolt minket az illetékes testület. A díjakról a sajtóközleményt itt megtekintheti.

Az Európai Bizottság Környezeti Főigazgatósága támogatásával 2006 tavaszáig tartó programban belga, észt, litván, lett és lengyel partnerekkel összesen 57 kis- és középvállalat felkészítését végeztük el, illetve népszerűsítettük az EU környezetközpontú vállalatirányítási rendszerét.

 

Kapcsolódó fájlok: 

 

emas_okirat_2014.pdf

A KÖVET környezeti politikája

A KÖVET 2013. ÉVI KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA

A KÖVET 2012. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

A KÖVET 2011. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

A KÖVET 2010. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

A KÖVET 2009. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

A KÖVET 2008. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

A KÖVET 2007. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

A KÖVET 2006. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

A KÖVET 2005. évi Környezetvédelmi nyilatkozata

 

Kapcsolódó honlapok: 

 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hivatalos EMAS oldala

Információk az EMASról magyarul

Az Európai Unió hivatalos EMAS oldala