EMAS

Az EMAS a Környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer, angol megnevezése Eco-Management and Audit Scheme, egyike az önkéntes részvételen alapuló környezetvédelmi vezetési rendszereknek az Európai Unióban.

Célja, hogy támogassa a szervezetek környezetvédelmi teljesítményértékelését és -fejlesztését, valamint tájékoztassa a nyilvánosságot magáról a szervezetről és a szervezet környezetvédelmi teljesítményének folyamatos javításáról. Az EMAS sok közös elemet tartalmaz a világszerte ismert ISO 14001 szabvánnyal, de többletkövetelményeket tartalmaz, így presztízse is meghaladja azét; csak a legjobb környezeti teljesítménnyel rendelkező cégek alkalmasak az alkalmazásra. Első megjelenése óta már kétszer módosították; jelenleg a „Az Európai Parlament és a Tanács 1221/2009/EK rendelete a szervezeteknek a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) való önkéntes részvételéről (hatályos 2010. 01.11-től)” jogszabály van érvényben.

Az EMAS bevezetése hónapokat vehet igénybe és komoly kihívást jelent. A bevezetést követően a rendszer felerősíti és segíti a szervezet környezetvédelmi feladatainak végrehajtását, a környezetszennyezés megelőzését és csökkentését, a környezetterhelés nyomon követését, nagyobb biztonságot ad a jogszabályok és hatósági elvárások teljesítésében, növeli az érintettek környezettudatosságát.

Az EMAS hitelesíttethető is független, Magyarországon és az EU-ban regisztrált hitelesítőkkel. Sikeres auditot követően a szervezetet regisztrálják, és jogosulttá válik az EMAS logó viselésére, amellyel igazolja a rendszer működését és eredményességét, így akár piaci előny megszerzéséhez is hozzájárulhat.

A KÖVET fontos szerepet vállalt az EMAS hazai meghonosításában, és azóta is mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több szervezet jusson el a regisztrációig. Jelenleg 20 magyarországi tanúsított szervezet neve szerepel a hivatalos honlapon (emas.kvvm.hu), de reményeink szerint ez a szám fokozatosan emelkedik majd. Olyan Európai Unió által támogatott programokat valósítunk meg, amelyek segítenek a környezetirányítási rendszer bevezetésében. Első ilyen projektünk az EMAS Easy nevet viselte, mely egyben az általunk terjesztett módszer neve is. A sikert az jelzi, hogy a résztvevő szervezetek egy része meg sem állt a regisztrációig, sőt van olyan, aki sikeresen túl van az első, 3 évenként esedékes, felülvizsgálati hitelesítésen is.

Referenciák:

EMAS projektek során kiépített rendszerek:

  • EMAS 4 countries
  • EMAS Easy I.
  • EMAS Easy II.
  • BeSmarter
  • EMAS 8 ország

Referenciák:

EMAS Egyszerűen 2.0 – 2017

Az EMAS Egyszerűen módszert a KÖVET Egyesület 2001 óta terjeszti és oktatja. A módszer lényege, hogy egy excel táblába foglalja össze az EMAS rendeletnek megfelelő Környezetközpontú Irányítási Rendszer dokumentációját és feljegyzéseit. Az excel maga az EMAS Egyszerűen 2.0 – 2017 eszköz.

Ennek megújítását támogatta 2016-ban a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja. Az EMAS Egyszerűen 2.0 tartalmazza az ISO 14001:2015 szabvány követelményeit. Ezzel mintegy elébe mentünk az EU jogalkotásnak, az EMAS rendeletet várhatóan 2018-ban adják ki, amely a jelenleg hatályos 1221/193/EK rendeletet váltja majd fel és amely magában fogja foglalni az ISO14001:2015 szabvány követelményeit. Az EMAS Egyszerűen 2.0 eszköz valamennyi EMAS rendszer szerinti KIR-t működtető vagy tervező, kiépítő szervezet számára elérhető, visszajelzést kérünk az eszköz letöltéséről, használatáról és tapasztalatairól az info@kovet.hu címre.

 

A KÖVET Egyesület „EMAS – Egyszerűen mindenkinek 2.0” projektet a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázati programja 1.049.000Ft-tal támogatta.