“Passzold vissza, Tesó!” kampány

A kampány I. szakaszának ideje 2021. május 1. – június 30. (II. szakasz ősszel!)

A KÖVET Egyesület mobiltelefon visszagyűjtő kampánya a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös „Passzold Vissza Tesó!” című kampányához kapcsolódik. A célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsük, minél nagyobb mennyiségben. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Nézze meg bemutató videónkat a KÖVET youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=WYENXS7Gd-M&t=14s

A kampányt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

A 2021. április 21-én tartott kampányindító webinár előadásai megtekinthetők felvételről: https://www.youtube.com/watch?v=WoqeqJFv_zs&t=56s

meghallgathatók a Greenfo.hu podcastjai között: https://greenfo.hu/hir/passzold-vissza-teso/

és letölthetők pdf formátumban: PasszoldVisszaTeso_webinar_0421_prezentaciok_pdf

 

A kampányhoz csatlakozás részletei

 

Jelentkezés: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScVP02Y8BsyQ8h0xWqNlMWdwzjZLufIpriEKoR9uZILnyXv4A/viewform

Gyűjtőpontok térképe: http://www.janegoodall.hu/programjaink/passzold-vissza-teso-mobil-ujrahasznositas

Letölthető infocsomag 

 

Kérdések és válaszok a kampánnyal kapcsolatban:

 

Mettől meddig lehet gyűjteni?

 A kampány I. szakasza: 2021. május 1. – június 30.

 A kampány II. szakasza: 2021. szeptember 22. – november 22.

 

Milyen módon csatlakozhat a kampányhoz?

A KÖVET Egyesület oldalán található online űrlap segítségével ingyenesen regisztrálhat bárki.

Regisztrálni itt lehet

A regisztrációval elfogadja, hogy adataidat nyilvántartás és kapcsolatfelvétel céljából tároljuk és felhasználjuk. Az adatokat nem adjuk tovább, illetve nem értékesítjük harmadik fél számára kereskedelmi, marketing célú vagy egyéb felhasználásra. Az adatokat kérésre töröljük.

 

Mit veszünk át?

A visszagyűjtő dobozokban kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefont, GPS-t, táblagépet lehet elhelyezni. Kérjük, ne dobjanak bele egyéb elektronikai berendezéseket!

 

Miként juthat visszagyűjtő dobozhoz?

Az újrahasználat reményében minden vállalat és intézmény elkészítheti magának a visszagyűjtő dobozt egy egyszerű kartondobozból, aminek az oldalára felragasztja az általunk küldött plakátot, jelzést.

Amennyiben igényt tart rá, a dobozt a Jane Goodall Intézettől is beszerezheti adomány ellenében. www.janegoodall.hu

 

Hova helyezze ki a visszagyűjtő dobozt?

Érdemes olyan forgalmas helyen, épületen belül kihelyezni a dobozokat, ahol folyamatos felügyelet alatt vannak, például recepción vagy portán. A dobozokat le is lehet rögzíteni, gyorsbilinccsel lezárni.

 

Milyen jogon állít ki bárki visszagyűjtő dobozt a területére?

Az akció megnevezése „használt mobiltelefon visszagyűjtési akció”, amelynek során a készülékek adományként kerülnek átvételre, ebből kifolyólag nem minősülnek hulladéknak és a 2013. évi CXL. Fémkereskedelmi törvény sem vonatkozik rájuk.

 

Ki és milyen engedéllyel szállíthatja el az átvett mobilokat, és pontosan hova kerülnek?

A kampányban résztvevő vállalat, szervezet, intézmény, magánszemély a következő módon juthatja el a használt készülékeket:

  1. Budapest területén lévő szervezet, vállalat, intézmény nagyobb mennyiség esetén, 15 kilogramm körül, vagy felett jelezze az Inter-Metal Recycling Kft.-nak (http://www.intermetal.hu/)az elektro@intermetal.hu  e-mail címen igényét a mobilok elszállítására, de ez nem kötelező ha saját erőből is meg tudja oldani az elszállítást(lásd a 4-es pontot). Az e-mailben szükséges elküldeni a visszagyűjtő cég, szervezet, intézmény nevét, címét, a visszagyűjtő doboz címét, a kapcsolattartó nevét, e-mail címét és telefonszámát. A doboz, dobozok méreteit és súlyát.
  2. A kampányban részt vevő többi, kisebb mennyiséggel rendelkező vállalat, nonprofit szervezet, magánszemélypostai úton, vagy futárcég segítségével továbbíthatja az Inter-Metal Recycling Kft részére az átvett készülékeket.  A csomagra kérjük, írja rá, hogy „Passzold Vissza Tesó!”. Cím: 1211 Budapest, Budafoki út 5-7. A címzéshez szükséges egyéb adatok: Ifj.Virágh Bálint, Tel: +36 30 389 1001, Email: elektro@intermetal.hu (http://www.intermetal.hu/
  3. Lehetőség van még FoxPost szolgáltatást is igénybe venni, ekkor a Budapest, Csepel Pláza, Budapest 1211, II. Rákóczi Ferenc utca 154-170 címre kell feladni, és megjelölni címzettként Tihanyi Ervint, és az elektro@intermetal.hue-mail címet, és a +36-30-4885899 telefonszámot kell megadni, hogy a címzett kapjon értesítést a csomag érkezéséről.
  4. Személyesen is le lehet adni a készülékeket a Jane Goodall Intézet irodájában a 1026 Bp. Szilágyi Erzsébet fasor 41. szám alatt, előre egyeztetett időpontban. Kádár András – akadar@janegoodall.hu,+36-30-724-0274.

 

Kérjük, bármelyik elszállítási lehetőséget választja, küldje el számunkra a csomag tömegét és a csomagban található mobiltelefonok számát a vezetoseg@janegoodall.hu e-mail címre.

 

Be kell-e vallani a visszagyűjtött mobiltelefonokat a hulladékbevallásban?

Nem szükséges, mivel nem minősülnek hulladéknak, hanem a Jane Goodall Intézet részére adott adományok, ezáltal nem képezik a vállalat tulajdonát.

 

Mi lesz a visszagyűjtő dobozban elhelyezett készülékekkel?

A zárt dobozokban összegyűlt adatmentes, használt telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra, vagyis nem fogja tudni senki eltulajdonítani sem a készülékeket, sem az abban lévő adatokat.

 

A GDPR szempontjából milyen kikötéseket kell tenni?

A munkatársak, dolgozók számára kiküldendő felhívás szövegébe be kell tenni, hogy a mobiltelefonokat a személyes adatok törlése után adják le. A telefon leadása ráutaló magatartás, ami hozzájárul a telefonok utóéletéhez.

 

Hol vannak visszagyűjtő pontok?

A visszagyűjtő pontok száma folyamatosan bővül, a Jane Goodall Intézet Facebook oldalán megtekintheti a folyamatosan bővülő, térképen is megjelenített pontokat. Ide kattintva megtekintheti. Minden gyűjtőpontról örömmel várunk fotót, hogy megoszthassuk a FB-on.

 

Mennyire jogszerű az akció?

A részt vevő vállalat, a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet háromoldalú együttműködési megállapodásban rögzíti a vállalt feladatokat, kötelezettségeket.

Szakmai partnerünk, az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület.

 

További információ a kampányról:

Kádár András, ügyvezető, Jane Goodall Intézet, +36 30 724 0274, akadar@janegoodall.hu

Bíró Imola, kommunikációs munkatárs, KÖVET Egyesület +36 20 317 2389, biro@kovet.hu