„Passzold Vissza Tesó!” – A kampány lezárult, folytatás szeptemberben! Eredmény: 26/200

Tavaszal csatlakozott a KÖVET Egyesület tagvállalataival a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Egyesület és a Védegylet közös meghirdetett „Passzold Vissza Tesó!” című, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányához. A kampány június 22-én lezárult és eredményesnek bizonyult, 26 vállalat és intézmény gyűjtött össze több, mint 200 kg használt mobiltelefont.

A gyűjtések még sok helyen nem zárultak le, így a szervezők a nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttek, hogy a kampányt egy rövid nyári szünet után szeptemberben folytatják. Így ősszel országszerte bárki újra csatlakozhat a gyűjtéshez.

A kampányban résztvevő szervezetek a részvételről elektronikus oklevelet kapnak. Az alkalmazotti létszámhoz képest a legtöbb mobiltelefont visszagyűjtő résztvevő vállalat és a legtöbbet gyűjtő szervezet számára a Jane Goodall Intézet egy-egy Csimpánz Örökbefogadást ajánlott fel, a programjuk keretében. A Csimpánz Örökbefogadást a vállalatok között a bajai Pannon Kft. érdemelte ki 103 db telefonért (alkalmazotti létszám: 37 fő ) az intézmények közül pedig a legtöbbet gyűjtő keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (53 darab telefon) kapta. Gratulálunk a legeredményesebb gyűjtőknek!

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több használt készüléket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet közös kampánya 2019. április 22. – június 22. között zajlott, országosan. Ehhez csatlakozott 26 vállalat /intézmény, mozgósítva ezzel több ezer dolgozót, munkatársat, hozzátartozót.

„Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért!”

Dr. Jane Goodall

„Örülünk a kampány eredményének, minden vállalatnak és intézménynek köszönjük a fáradozást és együttműködést, nagyon szép eredményt hoztunk össze. Reméljük, hogy a résztvevők szemléletében is változást tudtunk elérni. A kampányt a sikerre való tekintettel folytatjuk, szeptembertől továbbra is várjuk majd a fiókban lapuló mobiltelefonokat, gps és tablet készülékeket, hogy ezzel is segítsük a kongói természet védelmét és a közösségek életét, valamint hozzájáruljunk a körkörös gazdaság működtetéséhez. Célunk, hogy minél több embert ráébresszünk arra, hogy mindennapi fogyasztásunkkal, így az elektromos készülékek vásárlásával is milyen hatalmas befolyással vagyunk környezetünkre.- mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

 A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. A visszagyűjtött telefonok újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

Csatlakozzon Ön is szeptemberben, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont!

 A kampány szakmai partnere az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület. www.emla.hu

A kampányban részt vevő szervezetek, vállalatok:

 1. ELI-HU Nonprofit Kft.
 2. Richter Gedeon Nyrt.
 3. Robert Bosch Automotive Steering Kft.
 4. Eckerle Automotive Zala Kft.
 5. MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
 6. Magyar Nemzeti Bank
 7. Mediátor Group Kft.
 8. Pannon Kft. iroda
 9. Essentra Filter Products Kft.
 10. Eravit gyógynövénybolt
 11. Helyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Iroda Keszthely
 12. Balaton Színház
 13. Keszthelyi Vajda János Gimnázium
 14. Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium
 15. Közgazdasági Szakközépiskola Keszthely
 16. Csány-Szendrey ÁMK
 17. Városi Kórház Keszthely
 18. Zöldmező Utcai Általános Iskola
 19. Bibó István Gimnázium és Szakközépiskola
 20. Fánk Karnevál, Zalaapáti
 21. Gazdasági Ellátó Szervezet
 22. Alsópáhok, Sármellék, Felsőpáhok
 23. Ranolder János Római Katolikus Általános Iskol
 24. Keszthely Város Önkormányzat
 25. Zalaegerszegi SZC – Keszthelyi VSZK
 26. Gyenesdiás Önkormányzata